Свет

Отклон од америчких ресурса: Иран реновира највећи комплекс за прераду нафте у Венецуели

Ирански техничари такође разматрају додавање сирове нафте из пројекта "Петромонагас", заједничког венецуеланског предузећа "Петролеос де Венецуела" и огранка руске државне нафтне компаније
Отклон од америчких ресурса: Иран реновира највећи комплекс за прераду нафте у Венецуелиwww.globallookpress.com © Stringer/dpa

Државне фирме из Ирана и Венецуеле ће у наредним недељама започети реконструкцију највећег комплекса рафинерија у јужноамеричкој држави, која ће трајати око 100 дана, а све како би обновиле своје капацитете за прераду сирове нафте, преноси Ројтерс.  

Напори државне нафтне компаније "Петролеос де Венецуела" (ПДВСА) и државне "Националне иранске компаније за прераду и дистрибуцију нафте" (НИОРДЦ) да повећају производњу горива у "Парагуана центру за прераду" значе да ће Венецуела у тој индустрији мање зависити од америчке технологије, пише британска агенција. 

Венецуела, која има највеће светске резерве сирове нафте, последњих година се бори да произведе довољно бензина и дизела због застоја у рафинеријама, недостатка инвестиција и америчких санкција.

Техеран је последњих година ојачао везе са Каракасом, обезбеђујући компоненте и сировине за застарели комплекс за прераду нафте у Венецуели са капацитетом од 1,3 милиона барела дневно.

Јединица НИОРДЦ-а је у мају потписала уговор са ПДВСА вредан 110 милиона евра за поправку рафинерије "Ел Палито" у Венецуели, а очекује се да ће компаније у наредним недељама потписати уговор вредан 460 милиона евра за реновирање комплекса рафинерија "Парагвана".

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолајан допутовао је у петак у Каракас и састао се са министром нафте Венецуеле Тареком Ел Аисамијем.

Ирански техничари такође разматрају додавање сирове нафте из пројекта "Петромонагас", заједничког предузећа ПДВСА и огранка руске државне нафтне компаније, пренео је Ројтерс.

image