Свет

Може ли гувернер Флориде да победи корпоративну Америку и освоји Белу кућу за републиканце

У чему је тајна успеха Рона ДеСантиса? Нападај пословне људе и игнориши Доналда Трампа, оцењује "Блумберг"
Може ли гувернер Флориде да победи корпоративну Америку и освоји Белу кућу за републиканцеwww.globallookpress.com © Ronen Tivony/Keystone Press Agency

Бивши председник САД Доналд Трамп преусмерио је политику Републиканске партије (ГОП) са оптимизма Реганове ере ка популизму и разумевању онога што нервира "обичан свет".

Његов најбољи ученик је гувернер Флориде Роналд ДеСантис чија је јавна персона изграђена на пројектовању презира према људима које Трампови следбеници највише не подносе, попут бивше председнице Представничког дома Ненси Пелоси и главног епидемиолога др Ентонија Фаучија.

Попут Трампа, пише "Блумберг" и он има уме да осети шта је то што Американце највише љути - либерални политичари који одбијају да спроводе имиграционе законе, школске одворе који "уче децу да мрзе своју земљу", бирократе који траже обавезно ношење маски и вакцинацију, гашење радних места и освећшене ("воук"/woke) идеологије које покушавају да уведу у мејнстрим радикалне идеје о полу и сексуалности. То последње је и показао када је прошлог марта потписао закон који фрустрира либерале јер забрањује наставницима да са децом разговарају о полном идентитету и сексуалној оријентацији.

Највећи непријатељ је, ипак, један који је до скора био један од највећих савезника ГОП - корпоративна Америка. На великом предизборном скупу у Сарасоти, ДеСантис је одушевљеној маси испричао како се обрушио на компанију "Дизни" која је један од највећих послодаваца на Флориди због критиковања његовог закона о забрани дискусије о сексуалној оријентацији са децом.

ДеСантис не само да је укинуо специјални порески статус "Дизнију", већ је и јавно демонизовао комшпанију упоредивши је са левичарским наставницима који уче прваке да је ок да промене пол. Његов говор је изазвао бурне таласе подршке и уздрмао естаблишмент који га је одмах напао да је увукао компаније и финансијска тржишта у "ратове културе".

Иако су ДеСантисов стил и манири покупљени од Трампа, и врло вероватно не би ни био изабран за гувернера 2018. да га Трамп није подржао, ДеСантис ретко када помиње бившег шефа. 

Иако су га мејнстрим медији називали "дисциплинованим" или "паметним" Трампом, оно што одваја ученика од учитеља је што је ДеСантис ћутао после председничких избора 2020. и, иако популиста, није форсирао наратив који су гурали Трамп и његове присталице.

То му је, наводи "Блумберг", помогло да се издвоји од других ГОП кандидата на међуизворима (који нису најбоље прошли, нарочито не они које је подржао Трамп) и победи на Флориди са великом разликом.

Не само да је "згњечио" демократског противкандидата, већ је придобио гласове бирача које републиканци нису ни разматрали - Хиспаноса и радничке класе. Са озбиљном већином у оба дома Конгреса Флориде, ДеСантис ће бити један од најмоћнијих гувернера у САД ове године.

Оно што су избори на средини мандата показали је да Трампова политика губи на снази а да ће ДеСантис бити његов највечи ривал за ГОП номинацију 2024. године. То, наводи "Блумберг" не значи да Трампа треба тако лако "отписати", али ДеСантис показује како би успешна републиканска политика после Трампа многла да изгледа: борбена и поларизујућа, политика која користи озлојеђеност бирача, али мање фокусирана на Трампа а више на питања и "непријатеље" бирача - другим речима на корпоративну Америку, менаџжере и банкаре са Волстрита.

"Госдподари универзума користе своју економску моћ да наметну политику за коју нису добили подршку на изборима. Ми ћемо се борити против освешћених у корпоративној Америци. Флорида је место где освешћени долазе да умру", поручио је ДеСантис летос својим присталицама, издвојивши тако далеку, помало тајанствену финансијску елиту као непријатеља против кога ће се он борити за "малог" човека. И та политика је узета од Трампа који је током председничке кампање 2016. искористио велике банке и познате финансијере као "зликовце".

ДеСантис сада игра на карту презира обичног света, радника према "освешћеном капиталу" и, ако одигра како треба, могао би да превазиђе Трампа и уђе у Белу кућу, пише "Блумберг".

Трамп је са уласком у Бели кућу дефинисао како републикански кандидат/председик треба да изгледа, како да се понаша - гласни алфа мужјак. ДеСантис је, пише "Блумберг" мудро одиграо, у почетку подржавајући Трампа и бранећи га на телевизијама од свих који су га нападали док није добио Флориду, да би онда прекинуо са одбранама али се и даље појавлјивао на ТВ-у, градећи свој имиџ и популарност популистичким потезима попут укидања антиковид мера, пребацивања миграната до Масачусетса и излетишта богатих Мартас Вијардс.

ДеСантисови ударци по великим фирмама и корпорацијама попут "Дизнија" не само да му нису нашкодили већ су му донели гласове оних неодлучних, истовремено му нису избили паре из џепа. Међу спонзорима његове кампање су бар 42 милијардера укључујући и финансијске титане попут Кена Грифина и Томаса Петерфаја. Један републикански стратег је описао срж донаторске мреже ДеСантиса као "финансијске типове којима се не допада културни правац Америке".

Сада, када пословна заједница више није партнер републиканаца већ њихов "слуга", како је рекао један лобиста са Флориде, и када је ДеСантис успео својом политиком да привуче и гласове оних који нису били вољни да их дају још једном "алфа мужјаку", остаје само једна препрека на његовом путу ка Белој кући, пише "Блумберг", а то је Трамп.

Наредних 18 месеци показаће да ли ДеСантис може од себе да направи националну личност која изазива страх и додворавање попут Трампа. А када буде био спреман да одустане од улоге замене и преузме водећу ролу, његово покоравање Републиканске партије биће апсолутно, закљућује "Блумберг".

image