Свет

Арестович: Рат се можда неће завршити онако како Кијев очекује, немамо 400.000 обучених војника

Бивши саветник председника Украјине каже да постоји могућност да Украјина не врати своје територије, а да је Запад спреман да следи такав сценарио, којем преостаје да формира нову "Јужну Кореју" са безбедносним гаранцијама
Арестович: Рат се можда неће завршити онако како Кијев очекује, немамо 400.000 обучених војникаGetty © Photo by Spencer Platt/Getty Images

Бивши саветник председника Украјине Алексеј Арестович сматра да је након завршетка борбених дејстава у Украјини могућ "сценарио две Кореје" и да се сукоб можда неће завршити онако како грађани земље очекују, преноси портал "Страна.уа".

"Шта ће се догодити са друштвом које је имало превисока очекивања, а добиће условне нове Минске споразуме? Та опруга неиспуњених очекивања тако јако ће нас ударити, и морално и на све друге начине да ћемо једноставно бити ван себе", рекао је Арестович.

Према његовим речима, сукоб се можда неће завршити онако како Кијев очекује, те постоји могућност да Украјина не врати своје територије, а да је Запад спреман да прихвати такав сценарио.

Како је навео, излаз из овог рата можда уопште није онакав како се чинио после успеха Херсонске операције, али не зато што "подмукли Американци не дају оружје или одуговлаче са испорукама, већ зато што је за успех потребно 400.000 савршено обучених војника са НАТО оружјем да све то самељу и ослободе територије".

"Ми као друштво нисмо спремни за такав исход. Али најнепријатније је што на Западу размишљају исто, а ми смо потпуно зависни од њих. Шта Запад треба да уради? Сценарио две Кореје. Створите 'Јужну Кореју' са гаранцијама", поручио је Арестович.

Бивши саветник Зеленског Алексеј Арестович, уједно и један од његових најближих сарадника поднео је оставку после изјаве да је узрок уништења стамбене зграде у Дњепру акција украјинске противваздушне одбране.

За председника Украјине је рекао да је слаб човек. "Има две слабости, а то су сујета и страх", рекао је он. 

image