Свет

Трампу враћени налози на Инстаграму и Фејсбуку

Налози бившег америчког председника Доналда Трампа на Фејсбуку и Инстаграму су поново активирани, саопштила је компанија Мета у чијем власништву су ове две друштвене мреже
Трампу враћени налози на Инстаграму и Фејсбукуwww.globallookpress.com © Chris Kleponis

Компанија Мета, у чијем су власништву друштвене мреже Инстаграм и Фејсбук, вратила је бившем председнику САД Доналду Трампу приступ тим платформама, након двогодишње суспензије због нереда на Капитол хилу 6. јануара 2021. године, потврдио је данас портпарол Мете Енди Стоун.

Мета је у јануару саопштила да ће укинути Трампову суспензију "у наредним недељама" и да ће увести нову оштрију суспензију, ако Трамп поново прекрши политику Фејсбука или Инстаграма, преноси Ројтерс.

Враћање приступа Трампу друштвеним мрежама долази уочи његове могуће председничке кампање на изборима за председника Сједињених Америчких Држава 2024. године.

Ник Клег, председник за глобалне послове у компанији Мета, рекао је раније да је компанија утврдила да Трамп више није "озбиљан ризик по јавну безбедност" и да су поставили "заштитне ограде" за његов повратак на друштвене мреже.

Суспензија је првобитно уведена након нереда на Капитолу који су се догодили 6. јануара 2021. године, када је компанија одлучила да Трампа на неодређено време удаљи са друштвених мрежа.

Одлука да Трампови налози буду укинути изазвала је реакције широм политичког спектра, поготово што је то био први пут да је актуелном америчком председнику забрањен приступ Фејсбуку. У то време, Трампу су били забрањени и налози за забрањени налози на Твитеру, Јутјубу и Снепчету.

Иако је Твитер вратио Трампов налог, бивши председник га више не користи, па није објављивао ништа на тој платформе од суспензије.

Након најаве о враћању налога, Трамп је прекорио Фејсбук и матичну компанију Мета што су га уопште забранили.

"Фејсбук, који је изгубио милијарде долара на вредности од уклањања са платформе вашег омиљеног председника, мене, управо је објавио да враћају мој налог", рекао је Трамп. "Тако нешто више никада не би требало да се деси актуелном председнику, или било коме другом ко није заслужио одмазду", поручио је он.

image