Свет

Израел упозорава: Ако пошаљете скривено наоружање Сирији, наша сте мета

Након што је Сирију задесио катастрофални земљотрес у земљу стиже хуманитарна помоћ, а из Израела стижу поруке да ће скривено наоружавање бити спречено
Израел упозорава: Ако пошаљете скривено наоружање Сирији, наша сте мета© Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar, File

Било какво оружје које Иран буде покушао да шаље Сирији под маском хуманитарне помоћи услед разорног земљотреса наћи ће се на мети Израела, рекао је неименовани израелски војни званичник за саудијски лист "Елаф", а пренео "Џерузалем пост".

Овај неименовани званичник додао је да постоје обавештајни подаци који указују да Иран намерава да искористи кризу за слање оружја и опреме Хезболаху и Сирији.

Осврнуо се на тврдње да је Израел спреман да пружи хуманитарну помоћ Сирији, рекавши да Израел није добио такве захтеве и да су извештаји наизглед објављени како би се Израел гурнуо у питања која "немају никакве везе са тим".

Према његовим речима, Израел је спреман да пружи помоћ где год је то потребно, ако за то добије захтев.

Неколико иранских авиона са хуманитарном помоћи стигло је у Сирију у данима након земљотреса. Хезболах и милитанти у Ираку које подржава Иран такође су се придружили хуманитарним напорима у Сирији после катастрофе.

Последњи наводни израелски ваздушни напад на Сирију пријављен је крајем јануара, када је конвој камиона који је прелазио из Ирака у Сирију погођен ваздушним нападима. Конвој је наводно носио оружје сакривено међу храном и другим производима, наводи се у извештају "Елафа".

image