Свет

Криза у Бундесверу: Свако шесто место упражњено

Из министарства наводе да је недостатак људи последица укидања војног рока 2011. али и постепене стагнација укупног броја оружаних снага
Криза у Бундесверу: Свако шесто место упражњено© Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Немачке оружане снаге муку муче да попуне своје редове. Подаци Министарства одбране, у које је Н-ТВ имао увид, показују да је од 164.000 места у Бундесверу, око 27.000 остало упражњено - свако шесто.

Из министарства наводе да је недостатак људи последица укидања војног рока 2011. али и постепене стагнација укупног броја оружаних снага.

У међувремену, немачка влада намерава да до 2031. бројно стање у Бундесверу доведе на 201 хиљаду људи. Посланик Алтернативе за Немачку Рудигер Лукасен назвао је ове цифре "катастрофалним" и поручио да његова странка закон о враћању обавезног војног рока.

Н-ТВ подсећа да се у Немачкој поново распламсала расправа о потреби обавезног војног рока.

У недавном интервјуу, немачки министар одбране Борис Писторијус назвао је укидање војног рока "погрешном одлуком". Мишљење министра подржало је и удружење резервиста Бундесвера: председник удружења Патрик Сенцбург рекао је да без војне службе Немачка неће моћи да се брани и ефикасно спроводи стратегију обуздавања.

image