Свет

Сунак против кинеских балона: У приправности смо 24 сата дневно

Учинићемо све што је потребно да земља буде безбедна, поручио премијер Уједињеног Краљевства
Сунак против кинеских балона: У приправности смо 24 сата дневноGetty © Toby Melville - WPA Pool

Британски министар финансија покреће безбедносну проверу везану за кинеске балоне и могућност да се они појаве изнад Уједињеног Краљевства. Истовремено, премијер Риши Сунак уверава Британце да су оружане снаге у приправности 24 сата дневно, како би се избориле са евентуалним ваздушним претњама.

Након што је претходних дана изнад Северне Америке оборено неколико неидентификованих летећих објеката, од којих се за неке тврди да су шпијунски балони из Кине, у Лондону власти објашњавају да су грађани безбедни.

Тако је британски министар одбране Бен Волас у недељу увече саопштио да ће бити спроведена анализа која ће показати да ли Лондон треба да промени протоколе који се тичу одбране ваздушног простора. Министарство одбране, барем за сада, није искључило могућност да су "кинески балони" већ прелетели Велику Британију.

"Уједињено Краљевство и наши савезници ће размотрити шта ово ови упади у ваздушни простор значе за нашу безбедност. Овај развој догађаја је још један знак да су глобалне претње све горе", поручио је Волас.

Наредног јутра, премијер Сунак избегао је да одговори на питање новинара да ли су кинески балони заиста летели изнад Велике Британије. Поручио је, међутим, да су авиони Краљевског ваздухопловства спремни да бране земљу, те да је одређена група која је у сталном стању приправности како би заштитила ваздушни простор.

"Желим да људи знају да ћемо учинити све што је потребно да земља буде безбедна. Имамо снаге за брзо реаговање, које укључују авионе "тајфун". Они су у приправности 24 сата, седам дана у недељи и надзиру наш ваздушни простор. То је веома важно", рекао је Сунак за Би-Би-Си.

image
VV inauguration
banner