Свет

САД поручиле Кијеву да заборави на Крим и Бахмут и спреми се за критичан тренутак у сукобу

Вашингтон страхује да снабдевање Украјине оружјем више неће бити тако једноставно
САД поручиле Кијеву да заборави на Крим и Бахмут и спреми се за критичан тренутак у сукобуwww.globallookpress.com © Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Са приближавањем прве годишњице руске Специјалне војне операције у Украјини, амерички званичници поручили су Украјинцима да им предстоји критичан тренутак у сукобу и појачали притисак на Кијев да, ако може, оствари добитке на бојном пољу.

Упркос обећањима да ће подржати Украјину "колико год буде потребно", амерички званичници кажу да недавни пакети помоћи из Конгреса и од америчких савезника представљају најбољу шансу Кијева да одлучно промени ток сукоба. Многи конзервативци у Представничком дому који предводе републиканци, обећали су да ће повући подршку, а дугорочни апетит Европе за финансирањем ратних напора остаје нејасан, пише "Вашингтон пост".

"Наставићемо да покушавамо да им утиснемо да не можемо заувек ништа и све", рекао је листу један високи амерички званичник и додао да је администрација "веома чврстог става" да ће бити тешко задржати исти ниво безбедносне и економске помоћи Конгреса.

"'Колико буде потребно' односи се на количину сукоба", додао је званичник и додао: "То се не односи на количину помоћи".

Сукоб у Украјини успорио је последњих месеци, а амерички званичници верују да ће критични тренутак доћи овог пролећа, када се очекује да Русија покрене офанзиву, а Украјина крене у контраофанзиву, пише "Вашингтон пост".

Бајденових додатних 10 милијарди долара

Бајденова администрација ради са Конгресом на одобравању додатних 10 милијарди долара директне буџетске помоћи Кијеву и очекује се да ће објавити још један велики пакет војне помоћи следеће недеље и наметање додатних санкција Кремљу отприлике у исто време.

Украјински званичници већ су обавештени о "критичној природи наредних неколико месеци" будући да су заменик саветника за националну безбедност Џон Финер, заменица државног секретара Венди Шерман и подсекретар одбране Колин Кал већ посетили Кијев, као и директор ЦИА Вилијам Бернс који је пренео Владимиру Зеленском америчка сазнања о плановима Москве у наредним месецима, наводи "Вашингтон пост".

Истовремено, Џозеф Бајден и његови сарадници желе да избегну било какве знаке слабљења решености западних савезника уочи годишњице 24. фебруара, надајући се да ће тако ставити до знања руском председнику Владимиру Путину да подршка Украјини не јењава, наводи лист.

Бајден и његови главни сарадници кажу да су одлучни да подрже Украјину што је дуже и потпуније могуће. Али упозоравају да ће политички пут постати тежи када Украјина исцрпи актуелни конгресни пакет, што би се могло догодити већ овог лета.

"Вашингтон пост" пише да је циљ прошломесечних разговора америчких и украјинских званичника био да се украјински циљеви ускладе са оним што Запад може да издржи док се сукоб приближава првој годишњици. Тај циљ, кажу људи упознати са дискусијама, није увек био остварив.

Украјина је месецима трошила значајне ресурсе и трупе на одбрану Бахмута у источном региону Донбаса. Амерички војни аналитичари и планери тврде да је нереално истовремено бранити Бахмут и покренути пролећну контраофанзиву како би поново заузели оно што Сједињене Државе виде као критичну територију.

Зеленски, међутим, придаје симболичан значај Бахмуту, рекла су два висока званичника администрације и верује да би губитак града био ударац за украјински морал. Зеленски је у петак рекао да ће се снаге његове земље "борити докле год будемо могли" да задрже град.

Несклад између циљева и могућности

Иако амерички званичници, наводно, поштују то што Зеленски зна како најбоље да анимира своје људе, они су изразили забринутост да ће, ако Украјина настави да се бори свуда где Русија шаље трупе, то ићи у корист Москве. Уместо тога, они су позвали Украјину да да приоритет пролећној контраофанзиви, посебно пошто су Сједињене Државе и Европа послали савремено оружје Кијеву.

Амерички званичници исто тако су одбацили као пусте снове, обећања Зеленског да ће заузети Крим. Званичници америчке обавештајне службе сматрају да је заузимање снажно утврђеног полуострва тренутно ван могућности украјинске војске.

Тај несклад између циљева и могућности Кијева изазвао је забринутост у Европи да ће украјински сукоб трајати бесконачно, преоптерећујући Запад који има и својих проблема, укључујући тврдоглаво високу инфлацију и нестабилне цене енергије.

У том контексту, Бајденови сарадници кажу да следе најбољи правац акције: наоружати Украјину да поново преузме што је могуће више територије у наредним месецима пре него што седне за преговарачки сто са Русијом.

Време није на страни Украјине

Скептици, пише "Вашингтон пост", сматрају да време није на страни Украјине, нарочито јер Русија већ сада има више од 300.000 војника у Украјини - према проценама западних званичника. Са покретањем офанзиве, имаће их још више.

Чак и искусни војни стручњаци виде широк спектар могућих исхода у наредним месецима, наглашавајући колико је ситуација нестабилна, наводи "Вашингтон пост".

"Није јасно како се ово завршава. Хоће ли се завршити договором? Хоће ли се само одуговлачити и прерасти у неку верзију замрзнутих сукоба које видимо негде другде", пита Сет Џонс, директор Међународног безбедносног програма у Центру за стратешке и међународне студије.

image
VV inauguration
banner