Свет

Министарка Шведске признала: ЕУ не зна какве су последице антируских санкција

У Бриселу се данас одржава састанак на којем је представљен нови, десети пакет санкција које тај блок жели да уведе Русији
Министарка Шведске признала: ЕУ не зна какве су последице антируских санкција© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Шведска министарка финансија Елизабет Свантесон признала је да Европска унија не зна тачно какве ефекте њене санкције имају на руску економију.

Она је то изјавила одговарајући на питања новинара након састанка Савета за финансијска питања у Бриселу који је одржан у уторак.

"Мислим да би требало да будемо искрени. Наравно, санкције имају ефекте. С друге стране, не знамо тачно какве ефекте имају, јер је то веома тешко измерити", рекла је Свантесон.

"Најновија прогноза ММФ-а од пре две недеље показује прилично скроман пад руског БДП-а прошле године и благи раст ове године", додала је она.

Свантесон је говорила заједно са Валдисом Домбровскисом, европским комесаром за трговину. Овај летонски политичар тврди да се очекује да ће руска привреда запасти у рецесију ове године, што би био директан резултат санкција које су увеле земље чланице ЕУ.

"Руска економија је прошле године била у рецесији, упркос рекордно високим ценама енергената који су главни извор буџетских прихода Русије", тврди Домбровскис. "Јасно је да видимо да је та чињеница повезана са санкцијама које ЕУ и друге земље спроводе против Русије", додао је он.

Руска економија је прошле године доживела негативан раст у два квартала – што неки економисти уобичајено користе за мерење рецесије – према подацима које је у новембру објавила руска Федерална државна служба за статистику, Росстат.

Такав пад је уследио након више месеци откад је Запад увео санкција због сукоба у Украјини. До краја 2022. Европска комисија је такође прогнозирала да еврозона и већина земаља ЕУ такође иду ка рецесији. Међутим, економски пад у Русији од четири одсто у периоду јул-септембар, био је мањи него што су многи аналитичари предвиђали, а председник Русије Владимир Путин је 15. јануара рекао да сви знаци указују на економску стабилност.

"Желим још једном да поновим, чини се да је у свим макроекономским показатељима, као што сам рекао недавно на састанку са Владом, један од главних показатеља незапосленост, која је на историјском минимуму.Инфлација је нижа од очекиване и, што је најважније, тренд пада", рекао је он.

image
VV inauguration
banner