Свет

Блинкен: Крим је Путинова "црвена линија"

У незваничном разговору са експертима, амерички државни секретар рекао је да САД у овом тренутку не охрабрује Кијев да нападне полуострво, али да је одлука о томе искључиво на Украјинцима
Блинкен: Крим је Путинова "црвена линија"© Tanjug/AP Photo

Украјински покушај да заузму Крим био би "црвена линија" за руског председника Владимира Путина која би могла да доведе до јачег руског одговора, рекао је државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен у разговору са групом експерата.

Коментар високог америчког званичника био је одговор на питање једног од учесника овог разговора, који је био приватан, да ли би САД помогле Кијеву да заузме Крим, преноси "Политико".

Према изјавама четворице упућених у Блинкеново излагање, он је објаснио да САД не охрабрује активно Кијев да заузме Крим, али је одлука о томе на Украјини. Фокус америчке администрације је на помоћи Украјини да напредује у зонама сукоба, првенствено на истоку.

Саговорници "Политика" упућени у овај разговор различито су схватили Блинкенове речи о Криму. Двојица су из речи државног секретара закључили да Америка не сматра да је у овом тренутку паметан потез гурати Кијев ка Криму. Друга двојица су у напомени да је одлука искључиво на Украјини, видели сигнал да је Блинкен отворенији ка оваквом могућем потезу Кијева.

"Генерално говорећи, порука је да постоји много нејасноћа око тога како ће се ствари развијати са реалном упитаношћу око капацитета обе стране да направе значајније помаке", рекао је један од неименованих извора.

Разговор који се водио преко Зум платформе био је незванични, због чега ни саговорници нису желели да буду именовани, а ни Стејт департмент није желео да га коментарише. Сусрет је био попут ранијих сличних састанака државног секретара са експертима од којих је желео да чује како, као људи са стране, гледају на украјински конфликт.

Блинкен ће се ове недеље придружити страним званичницима на безбедносној конференцији у Минхену и са њима ће разговарати о будућој помоћи Украјини.

Државни секретар је последњи у низу америчких званичника који су развејавали наде Кијева да би могли да освоје Крим.

Пре две недеље, виши официр Пентагона рекао је члановима Комитета за оружане снаге Представничког дома да сматрају да Украјина не може да заузме Крим у скоријој будућности.

Претходно је сумњичавост у способност Кијева да напредује у конфликту с Русијом изразио председавајући Здруженог генералштаба оружаних снага САД генерал Марк Мајли који је рекао да сматра да ће ове године украјинска војска врло тешко потиснути руску са територија на којима се одвијају сукоби.    

image