Свет

Лукашенко: Русија никад није тражила да нападнемо Украјину

За Запад и Украјину би била страшна трагедија и катастрофа да сада почну мировни преговори јер је њима потребан рат, док су Белоруси мирољубиви људи и не желе рат, каже белоруски председник Александар Лукашенко
Лукашенко: Русија никад није тражила да нападнемо Украјинуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да ће се та земља борити против Украјине само у случају агресије на белоруску територију, преноси "БелТА".

"Спреман сам да се борим заједно са Русима са територије Белорусије само у једном случају: ако бар један војник дође из Украјине на нашу територију да убија мој народ. Ако изврше агресију на Белорусију, одговор ће бити најоштрији", рекао је Лукашенко данас на састанку са новинарима и додао да ће тада "рат добити сасвим другачији карактер".

Белоруски председник је нагласио да су Белоруси мирољубиви људи и да не желе рат.

"Знамо шта је рат. Ми не желимо рат. И ни у ком случају нећемо слати своје трупе на територију Украјине. Осим ако одатле не извршите агресију на територију Белорусије", рекао је Лукашенко.

Он је подсетио да је Русија савезник Белорусије и да те две земље имају заједничку војну групу, али да поред тога Русија никада није тражила да "Белорусија започне рат против Украјине".

Како је Лукашенко навео, Белорусија у овом случају обезбеђује безбедност у западном правцу. Он је навео обавештајне податке да Запад жели да увуче Белорусију у рат, да сања о томе, што би омогућило, узимајући у обзир дужину белоруских граница, да се фронт додатно продужи за 2.500 километара, што би закомпликовало ситуацију за трупе Белорусије и Русије.

"Ово је тачна рачуница, али празна, глупа. Нећемо вам дати ову шансу. Али ако се усудите да крочите на нашу земљу, одговор ће бити ужасан. Западњаци знају како и којим оружјем", поручио је Лукашенко.

Он је напоменуо да у Белорусији само у мирнодопским условима има 75.000 војника, али ако је потребно, у ратним условима, број може да се повећа на пола милиона.

"Рат никоме није потребан. Све док данас нема експанзије сукоба, хајде да преговарамо о миру", позвао је шеф белоруске државе.

Он је истакао да Запад и Украјина још нису спремни за то.

"Не само да нисте спремни, за вас би била страшна трагедија и катастрофа да сада почну мировни преговори. Потребан вам је рат", рекао је Лукашенко и додао да је Запад тај који шаље плаћенике да се боре у Украјини.

"Послали сте више од 20.000 људи. Колико људи је тамо послао Лукашенко? Нулу! А ви ми замерате. Ја не шаљем људе тамо и нећу то да радим", нагласио је председник Белорусије.

Украјина сама изазвала Специјалну војну операцију

Белоруски лидер је подсетио на изјаве западних политичара да су споразуми из Минска искоришћени као прилика за обуку украјинске војске и да су Украјинци изазвали војну операцију.

"Ви кажете 'инвазија'. Али ја мислим да то није инвазија. Украјинске власти су саме изазвале ову операцију. Све је имало за циљ, укључујући и споразуме из Минска, да се покрене рат. Није било инвазије. Мислим да је то да се заштите интереси Русије и људи који су тамо живели, руског народа", појаснио је он.

Он је подсетио да је и пре него што је Русија покренула Специјалну војну операцију на територији Белорусије, Украјина припремала ракетни удар, као и да је од 2020. године заправо прва која је увела санкције Белорусији, чак и пре западних земаља.

"Ни САД, ни Англосаксонци, ни Западна Европа. Али, нажалост, наша родна Украјина. Затворили су небо, почели да спроводе провокације, обучавали су милитанте", додао је лидер Белорусије и подсетио на поступке украјинских власти у Донбасу и причу о спаљивању људи у Одеси.

Украјина је, према његовим речима, била само изговор за покретање рата, за који је крив Запад, где се јасно видео интерес за распарчавање Украјине.

"Ви кривите Русију. Хоћете да распарчате Украјину уз помоћ Пољака. Ако желите мир у Украјини, хајде да од сутра почнемо да причамо о миру. И пушке ће престати да пуцају. Али ви са Запада не желите то. Ви сте данас кривци за ескалацију. Људи данас гину. Престаните са овим", поричио је Лукашенко.

Уједињење са Русијом најбоља опција за Европу

Председник Белорусије оцениоје да је најбоља опција да се Европа уједини са Русијом. 

"Најбоља опција за Европљане је да се уједине са Русијом. Овде су ресурси, постоје високе технологије. А ово би био главни стуб планете", истакао је он.

Белорусији није потребно стратешко нуклеарно оружје

Лукашенко је нагласио да његовој земљи није потребно стратешко нуклеарно оружје, јер неће напасти САД или друге државе.

"Нама апсолутно није потребно стратешко оружје. Нећемо убијати Американце и лансирати нуклеарне стратешке ракете са територије Белорусије", додао је он.

Према његовим речима, Белорусија неће "ударити на Америку, па чак ни на европске земље".

Он је позвао америчког председника Џозефа Бајдена у Минск, изразивши спремност да организује састанак са руским лидером Владимиром Путином.

"Чак ће и Путин долетети у Минск, и овде ћемо се срести нас тројица: два 'агресора' и 'мирољубив' председник. Зашто да не? Зарад окончања рата. Гарантујем вам да ће Владимир Путин доћи овде. Хајде да седнемо и решимо све проблеме", закључио је Лукашенко.

image
VV inauguration
banner