Свет

Столтенберг: Захтеви Финске и Шведске за приступ НАТО-у да се што пре ратификују

"Мој став је да оба (захтева) сада могу да се ратификују", рекао је Генерални секретар НАТО-а у Анкари на заједничкој конференцији са шефом турске дипломатије Мевлутом Чавушоглуом
Столтенберг: Захтеви Финске и Шведске за приступ НАТО-у да се што пре ратификујуwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је данас Турску да ратификује захтеве Финске и Шведске за чланство у НАТО и оценио да су те две земље учиниле довољно да испуне захтеве Анкаре за сузбијање екстремизма.

Столтенберг је у Анкари, на конференцији за новинаре са шефом турске дипломатије Мевлутом Чавушоглуом, осудио паљење Курана на протесту у Шведској, али је нагласио да то није противзаконито у Европи, преноси "Асошијејтед прес".

"Мој став је да оба (захтева) сада могу да се ратификују. Али главно питање није да ли су истовремено ратификовани, главно питање је да се (захтеви) Финске и Шведске ратификују што је пре могуће", рекао је Столтенберг.

С друге стране, Чавушоглу је оценио да није реално рећи да је Шведска у потпуности испунила своје обавезе.

"У овом тренутку, не видимо конкретне кораке које бисмо волели", поручио је Чавушоглу.

Он је додао да ће разговарати о захтеву Финске и Шведске да се придруже НАТО наредне недеље са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, додаје Ројтерс.

Чавушоглу је рекао да ће са Блинкеном разговарати и о билатералним односима, као и сукобу у Украјини.

Финска и Шведска су, у јеку Специјалне војне операције у Украјини, 18. маја 2022. године, поднеле пријаве за улазак у Алијансу. До данас, пријаве Шведске и Финске за чланство у НАТО нису ратификовале само две, од 30 земаља – Мађарска и Турска.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да би Турска могла да донесе одлуку о чланству Финске у НАТО-у, која би, како је рекао, могла да "шокира" Шведску.

Председник Турске рекао је да Шведска не треба да очекује подршку Турске за чланство у НАТО-у после протеста који је одржан у близини турске амбасаде у Стокхолму током прошлог викенда, а на којем је спаљена копија Курана.

image