Свет

"Политико": ЕУ не може да се договори око најновијег пакета санкција Русији

Лидери ЕУ признали су да је даље заоштравање санкција Русији постало све теже, будући да блоку понестаје мета на које би санкције могле да се односе
"Политико": ЕУ не може да се договори око најновијег пакета санкција Русијиwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Russian Look

Земље ЕУ нису успеле да постигну договор о новом пакету антируских санкција на састанку амбасадора у среду, а питање синтетичког каучука постало је спорна тачка, пренео је "Политико" након увида у нацрте докумената ЕУ.

Синтетичка гума је једињење које се користи у производима као што су гуме и главни је увозни артикал за ЕУ. Како наводи "Политико", земље попут Италије и Немачке невољне су да забране трговину тим ресурсом са Русијом, док је Пољска за.

Русија је 2021. извезла синтетичку гуму у вредности од скоро 2 милијарде долара, додаје тај медиј, од чега је за ЕУ извезена гума у вредности од 700 милиона долара.

Лидери ЕУ признали су да је даље заоштравање санкција Русији постало све теже, будући да блоку понестаје мета на које би санкције могле да се односе.

Поједине државе чланице повукле су црвене линије када су у питању санкције Русији.

Мађарска је изјавила да неће подржати ниједан пакет који укључује ограничења руске нуклеарне енергије због споразума са Москвом о проширењу нуклеарне електране "Пакс". Премијер Виктор Орбан рекао је да Будимпешта "очигледно мора ставити вето" на такав предлог ако га ЕУ изнесе.

У међувремену, Кијев и даље лобира код западних партнера да руска нуклеарна индустрија постане предмет санкција.

Очекује се да ће предстојећи пакет санкција бити усвојен пре 24. фебруара, када је годишњица покретања Специјалне војне операције у Украјини. Како указују извори "Политика", пакет може укључивати додатна ограничења против руске авио-индустрије, банака и флоте нафтних танкера.

image