Свет

Шеф НАТО коначно признао: Сукоб у Украјини није почео прошлог фебруара већ 2014. године

Генерални секретар НАТО искочио из зацртаног западног наратива о "ничим изазваној агресији"
Шеф НАТО коначно признао: Сукоб у Украјини није почео прошлог фебруара већ 2014. годинеwww.globallookpress.com © AFLO

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да сукоб у Украјини није почео у фебруару прошле године, већ 2014", што је дијаметрално супротно од приче коју Запад форсира већ годину дана да је руски председник Владимир Путин "ничим изазван" извршио "агресију" на Украјину.

"Друго што ћу рећи је да рат није почео у фебруару прошле године. Рат је почео 2014. А од 2014. НАТО савезници пружају подршку Украјини, обуком, опремом, тако да су украјинске оружане снаге много јачи 2022. него што су били 2020. и 2014. И наравно, то је направило огромну разлику када је председник Путин одлучио да нападне Украјину“, рекао је Столтенберг.

Русија је 24. фебруара покренула Специјалну војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин назвао је њен циљ "заштитом људи који су били изложени малтретирању и геноциду од стране режима у Кијеву осам година". Он је напоменуо да је операција изнуђена мера јер Русији "није остављена никаква шанса да уради другачије".

Путин је више пута поновио да је Русија 30 година покушавала да се договори са НАТО о принципима безбедности у Европи, само да би се суочила или са циничном обманом и лажима, или са покушајима притиска и уцена, док се Алијанса, упркос протестима Москве, стално ширила и приближавала границама Руске Федерације.

Реакција на коментар одлазећег шефа НАТО за сада нема, иако је до сада свако са Запада ко би изразио другачије мишљење од наметнутог наратива САД и ЕУ био прозван за "руску марионету".

Неке ствари су ипак успеле да процуре, чак и са Запада:

Подсећања ради, садашња украјинска влада је створена 2014. године након насилног пуча који је подржала Америка, а против изабраног председника Виктора Јануковича. Такозвана "Мајданска револуција" себе је представила као про-ЕУ и либералну, али се, писао је Би-Би-Си, ослањала на ултранационалистичке терористичке милиције као што је "Десни сектор".

Према писању "Франс 24", тадашња нова украјинска влада забранила је руски језик у школама и компанијама, иако је за већину становника региона Донбаса, али и шире, руски матерњи језик.

Пре фебруара 2022, Украјина је већ изгубила око 14.000 живота борећи се да спречи трајно отцепљење етнички руских провинција Луганск и Доњецк (цифра од 14.000 укључује смрт са обе стране грађанског рата у источној Украјини), пренео је "Вашингтон пост" у јануару 2022.

Чак су и Уједињене нације и "Блумберг" писали о томе како је украјинска влада често искључивала воду на спорним територијама, укључујући Крим.

У међувремену "Фејсбук" је дозволио хваљење украјинског неонацистичког батаљона Азов, што сасвим сигурно није у складу са њиховом политиком спречавања ширења говора мржње, али је ваљда у реду ако се хвале "наши нацисти".

Украјински председник Владимир Зеленски је прошле године, према писању "УАВајер" портала, сугерисао да ће, ако земља не буде примљена у НАТО наставити да поново наоружава земљу нуклеарним оружјем. Иако је "Њујорк тајмс" извештај назвао "Путиновом теоријом завере", не треба заборавити чињеницу да су те речи у више наврата дошле директно из уста украјинског председника.

image