Свет

Столтенберг: Русија отпочела нову офанзиву, Украјини хитно потребни борбени авиони

НАТО ће бити уз Кијев колико год буде било потребно, поручио први човек Алијансе
Столтенберг: Русија отпочела нову офанзиву, Украјини хитно потребни борбени авиони© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је већ отпочела "нова велика руска офанзива на Украјину, "скоро годину дана након што је Москва започела рат".

Он је навео да се не види "никакав знак" да се председник Русије Владимир Путин припрема за мир, преноси Ројтерс.

"Видимо да председник Путин и Русија и даље желе да контролишу Украјину. Видмо како шаљу више трупа, оружја и капацитета", рекао је Столтенберг.

Генерални секретар Алијансе додао је да НАТО планира да повећа планиране залихе муниције у складиштима, која су испражњена због рата у Украјини.

"У рату у Украјини троше се огромне количине муниције, што оптерећује нашу одбрамбену индустрију. Морамо повећати производњу и инвестиције у наше производне капацитете", рекао је Столтенберг и поручио да ће НАТО бити уз Украјину колико год буде било потребно.

Он је најавио да ће на предстојећем дводневном састанку министри одбране земаља чланица разговарати о слању авиона Украјини.

"Сада се разговара и о питању слања авиона и очекујем да ће о томе бити речи на сутрашњем састанку у Бриселу", рекао је Столтенберг и додао да је Украјини, као земљи која је на удару Русије, потребна хитна подршка у виду борбених авиона, као и наоружања на земљи.

Он је нагласио да ако би земље чланице НАТО-а послале авионе у Украјину, то не би значило да је НАТО ушао у конфликт.

Припрема за сукоб од 2014. године

Јенс Столтенберг је признао да се НАТО припремао за сукоб у Украјини од 2014. године и навео да је Алијанса тада почела са најозбиљнијим јачањем војних капацитета.

"Година сукоба у Украјини није довела до фундаменталне промене НАТО-а. Алијанса се за ово припремала од 2014. године", навео је Столтенберг и додао да сукоб није почео у фебруару прошле године, него 2014. године. 

Истакао је да је сукоб у Украјини само показао значај НАТО-а и да је пре скоро девет година започета адаптација Алијансе.

"Од 2014. године смо повећали број припадника Снага за брзо реаговање, број војних вежби. Први пут после много година подигли смо трошкове за одбрану", навео је Столтенберг.

Дугорочни циљ - јача украјинска војска

НАТО мора да обезбеди војсци Украјине средства која ће јој омогућити да ефикасно ради на одвраћању и одбрани након завршетка сукоба, поручио је генерални секретар Алијансе.

Када је реч о евентуалним преговорима "о безбедносним гаранцијама за Украјину", навео је да НАТО може да буде део међународних преговора.

Поручио је да неће да прича о оквиру тих преговора, али да су међународни споразуми у којима би НАТО чланице биле гаранти - апсолутно могући.

image