Свет

Амерички Ф35 на сајму у Индији: Вашингтон врбује Њу Делхи за војну сарадњу?

Америчка делегација на сајму у Бангалору, највећа је у двадесетседмогодишњој историји манифестације и, како тумачи Ројтерс, наглашава растући стратешки однос између Сједињених Држава и Индије
Амерички Ф35 на сајму у Индији: Вашингтон врбује Њу Делхи за војну сарадњу?© Tanjug/AP Photo/Aijaz Rahi

Један од најнапреднијих стелт борбених авиона на свету, амерички Ф-35, дебитовао је на сајму "Аеро Индија" у Бангалору, на коме су САД представиле још и Ф-16, супер хорнете и Б-1Б бомбардер, што "Ројтерс" тумачи као покушај Вашингтона да Њу Делхи одвоји од свог традиционалног војног добављача, Русије.

Индија, која очајнички жели да модернизује своју флоту борбених авиона који су углавном из совјетске ере, брине наводно због кашњења руских испорука (због сукоба у Украјини), а притом се суочава и са притиском Запада да се од Москве дистанцира.

Зато је америчка делегација на овом сајму највећа у двадесетседмогодишњој историји манифестације и, опет тумачи Ројтерс, наглашава растући стратешки однос између Сједињених Америчких Држава и Индије.

Русија је, преноси ТАСС, представила око 200 узорака наоружања и војне опреме, а међу новим производима била је и цела породица ПВО система из концерна "Алмаз-Антеј", као и ловци и хеликоптери које је изложио Рособоронекспорт.

Упркос томе што "Ројтерс" руско присуство на сајму оцењује као "номинално", судећи по изјавама директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу (ФСВТС) Дмитрија Шугајева, Москва је задовољна својим наступом.

Шугајев је за ТАСС рекао да је укупан извоз руских војних производа у Индију за последњих 5 година премашио 13 милијарди долара, а да је Њу Делхи остао руски партнер у области војно-техничке сарадње, упркос незапамћеном притиску западних земаља.

"Упркос санкцијама, Русија испуњава све обавезе по актуелним уговорима и нуди нове области и пројекте сарадње у војно-техничкој сфери", рекао је он.

Индија "за сада", како наводи Ројтерс позивајући се на извор из индијског ваздухопловства, не разматра набавку борбеног авиона Ф-35, али је деби два Ф-35 на "Аеро Индија" био "знак растуће важности Њу Делхија за Вашингтон".

"То није представљање производа за продају, већ сигнал важности билатералних одбрамбених односа у индо-пацифичком региону. Чак и ако продаја оружја није камен темељац тих односа, постоји сарадња и то сарадња и на војном нивоу између Индије и САД", рекао је за Ројтерс Ангад Синг, независни аналитичар одбране.

У међувремену Сједињене Државе су селективне око тога којим земљама дозвољавају куповину Ф-35.

На питање да ли ће тај авион бити понуђен Индији, контраадмирал Мајкл Л. Бејкер, аташе за одбрану у амбасади САД у Индији, рекао је да је Њу Делхи у "веома раној фази" разматрања да ли жели авион.

Сједињене Државе су иначе у последњих шест година Индији одобриле продају оружја у вредности од више од 6 милијарди долара, укључујући транспортне авионе, хеликоптере, ракете, системе противваздушне одбране, поморске топове…

image