Свет

Црни биланс: Број жртава земљотреса у Сирији и Турској скочио на 45.000

Стручњаци кажу да највећи број преживелих буде спасен 24 сата након земљотреса
Црни биланс: Број жртава земљотреса у Сирији и Турској скочио на 45.000www.globallookpress.com © Serdar Ozsoy/Keystone Press Agency

Више од 45.000 људи је погинуло у земљотресу који је 6. фебруара погодио Турску и Сирију, а очекује се да ће се број жртава повећавати јер се многи и даље воде као нестали.

Према последњим подацима, у Турској су погинуле 39.672 особе, а у суседној Сирији више од 5.800, наводи Ројтерс.

Турски спасилачки тимови наставили су данас да претражују рушевине, мада су шансе за проналажење преживелих мале, пошто стручњаци наводе да највећи број преживелих буде спасен 24 сата након земљотреса.

У петак, 11 дана након земљотреса, спасено је троје људи.

У Сирији, подељеној грађанским ратом, број погинулих је тешко утврдити јер су неке од области које је захватио земљотрес под контолом владе, а неке контролише опозиција.

Турска почиње обнову

Турска је саопштила да ће следећег месеца почети масовну изградњу кућа за преживеле чији су домови порушени у разорним земљотресима 6. фебруара.

"Изградња ће почети до марта", изјавио је министар за животну средину, урбанизам и климатске промене Мурат Курум, пренела је турска државна телевизија.

Навео је да ће нове зграде имати највише четири спрата и да ће бити изграђене у складу са локалном културом, традицијом и обичајима.

image