Свет

Тајвански званичници следеће недеље у Белој кући

Тим ће предводити министар спољних послова Џозеф Ву
Тајвански званичници следеће недеље у Белој кућиwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Представници Беле куће састаће се са високим тајванским званичницима следеће седмице у Вашингтону на неформалним разговорима, да би избегли оштру реакцију Кине, објавио је "Фајненшел тајмс".

Делегацију Тајвана ће предводити министар спољних послова Џозеф Ву и саветник за националну безбедност Велингтон Ку, наводи лист, позивајући се на пет неименованих добро обавештених извора.

Тајвански тим ће се састати са замеником америчког саветника за националну безбедност Џоном Фајнером и заменицом државног секретара Венди Шерман.

Амерички званичници избегавају да јавно говоре о постојању дипломатских канала комуникације са Тајваном, који се користе за решавање безбедносних питања и који су последњих година, услед захлађења односа САД и Кине, постали све значајнији.

Последњи у низу инцидената који су покварили односе две водеће светске економије представља обарање кинеског балона, за који Вашингтон верује да је шпијунски, док Пекинг тврди да је метеоролошки, недалеко од обале САД.

Поред тога, водећи амерички дипломата задужен за Кину Мајкл Чејс пре неколико дана је посетио Тајван, што је тек друга посета неког водећег америчког дипломате острву од када су САД признале власти у Пекингу као једину легитимну кинеску владу 1979. године.

Кина се противи посетама америчких званичника Тајвану и путовањима тајванских политичара у Америку, посебно када су они у званичном својству.

Прошлог августа, кинеско-амерички односи доживели су тежак ударац након посете тадашње председнице америчког Представничког дома Ненси Пелоси Тајвану.

Кинески званичници тврде да САД полако напуштају политику "Једне Кине", према којој Вашингтон признаје Пекинг као једину кинеску владу, па самим тим признаје и, не подржавајући тај став, да је Тајван део Кине.

image