Свет

Бајден годишњицу Специјалне војне операције дочекује у Пољској

Најављени састанци са председником Дудом, али и лидерима других земаља Централне и Источне Европе
Бајден годишњицу Специјалне војне операције дочекује у Пољскојwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Председник Сједињених Америчких Џозеф Бајден обележиће годишњицу почетка руске специјалне војне операције у Варшави, на истом месту где је годину дана раније, након посете украјинским избеглицама, поручио да руски председник Владимир Путин "не може да остане власти".

Амерички лидер је током последњих годину дана предводио широку коалицију земаља које су подржале Украјину у сукобу са Русијом, а прошлог децембра угостио је и украјинског председника Владимира Зеленског у Белој кући.

Његова позиција, ипак, није толико снажна као што је то био случај почетком прошле године, између осталог и због чињенице да републиканци, који су запретили да Украјини неће пружити безусловну подршку, сада контролишу већину у Представничком дому Конгреса.

"Бајденово вођство је у Европи створило зависност од Сједињених Америчких Држава, која ће натерати многе (у Америци) да се запитају колико би ми требало да будемо посвећени у слању војне помоћи Украјини", рекао је сарадник "Карнеги центра за међународни мир" Арон Дејвид Милер за "Хил".

Портпарол Беле куће Карин Жан-Пјер рекла је да Бајден у Пољској планира да пошаље "снажну поруку солидарности".

Бајден би у Варшаву требало да стигне у уторак, где ће се састати са пољским председником Анджјеом Дудом, пре него што ће одржати говор у ком ће "недвосмислено нагласити да ће САД Украјину подржавати колико год буде потребно", рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Амерички председник ће се у среду састати са лидерима "букурештанске деветорке", односно земаља чланица тзв. источног крила НАТО-а: Пољске, Чешке, Словачке, Мађарске, Естоније, Летоније, Литваније, Бугарске и Румуније.

Кирби је рекао да је планирано да Бајден посети само Варшаву, што искључује могућност да би он у неком тренутку могао да се запути на исток и посети украјинску територију. Очекује се и да ће се амерички председник захвалити Пољској на подршци коју је пружила Кијеву, али и на томе што је удомила више од милион украјинских избеглица, преноси "Хил".

"Последњи пут када је био у Варшави, он је ишао да се рукује са избеглицама. Он је народни човек, ја мислим да се он боље осећа на првим линијама фронта у Варшави него док пије вино са елитама у минхенским хотелским собама", закључује Кирби о преференцијама свог осамдесетогодишњег шефа.

Бајденова администрација се прошлог месеца обавезала да ће Украјини послати 31 тенк "М1 абрамс", након што су у први мах тврдили да то наоружање Кијеву "не би било од много користи", наводи амерички портал. САД су од почетка Специјалне војне операције Украјини послали војну помоћ у вредности од око 24 милијарде долара.

Недавна истраживања јавног мњења показују да 48 одсто Американаца подржава наставак слања наоружања Кијеву, у односу на 60 одсто колико их је подржавало у мају прошле године. Када је реч о слању америчких буџетских средстава, Американци су готово савршено подељени: по 38 одсто њих је и "за" и "против".

Уколико се такви трендови буду наставили, председник Бајден би могао да постане обазривији са својим изјавама у вези са Украјином, наводи "Хил".

image