Свет

Бивши лекар Беле куће: Бајденов преглед је био намештаљка, његова способност расуђивања је нестала

"Да ли он узима било какве лекове за своје све лошије ментално здравље? Овај преглед је био смејурија, намештаљка!", објавио је Рони Џексон на Твитеру
Бивши лекар Беле куће: Бајденов преглед је био намештаљка, његова способност расуђивања је несталаwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - CNP/Consolidated News Photos

Бивши лекар Беле куће и републикански посланик у Представничком дому Рони Џексон оптужио је актуелну администрацију САД да покушава да сакрије истину о менталном здрављу председника Џозефа Бајдена након његовог последњег лекарског прегледа.

Бела кућа је у четвртак објавила резиме Бајденовог здравственог статуса на основу медицинске историје председника САД и "детаљног физичког прегледа". Утврђено је да је председник "и даље здрав, снажан, 80-годишњак" и да је, како се наводи, "способан да успешно обавља дужности, укључујући вођење земље и војске."

Рони Џексон, који је служио као лекар у Белој кући под руководством бивших председника Доналда Трампа и Барака Обаме, упутио је оштре критике на рачун Бајденовог систематског прегледа, тврдећи да америчка јавност "ништа није сазнала" из објављеног извештаја.

"Да ли он узима било какве лекове за његово опадајуће ментално здравље? Овај преглед је био смејурија, намештаљка!", написао је Џексон у објави на Твитеру.

Бивши лекар Беле куће је указао да се Бајден, за разлику од Трампа, није подвргнуо тестирању когнитивних функција. "Трамп је то урадио, зашто не и Бајден? Бајденова способност размишљања и расуђивања је нестала! Он не треба да буде председник!", додао је Џексон.

У интервјуу за "Фокс њуз диџитал", Џексон је такође тврдио да "већина Американаца може да уочи да је Бајденово ментално здравље у потпуном паду" и оценио да случај систематског прегледа представника "додатно потврђује да је ова администрација и даље непоколебљива у прикривању истине."

Амерички председници немају законску обавезу да се подвргну годишњем лекарском прегледу чије би резултате јавно поделили, али су традиционално бирали да то учине.

Џексон говори шта народ мисли?

Нови резултати месечне анкете коју заједно спроводе Центар за америчке студије на Харварду и аналитичка компанија "Харис инсајтс аналитикс" указују да 57 одсто Американаца сумња у Бајденове менталне способности, а 67 одсто мисли да је он престар да би водио земљу.

Анкета коју су спровели центар за истраживање јавног мњења "Асошијејтед преса" и истраживачке организације "НОРК" Универзитета у Чикагу, указује да свега 37 одсто демократа сматра да би Бајден требало да се поново кандидује на председничким изборима у САД 2024. године.

АП је навео да су у разговорима након анкете неки испитаници оценили да тренутног председника године ометају у вршењу дужности, подсетивши на његово држање, али и многе јавне гафове.

Спекулације о менталном стању америчког председника поткрепљене су његовим сталним гафовима. Док је раније овог месеца покушао да опише родну разноликост своје администрације, Џозеф Бајден је изјавио: "Више од половине жена у мојој администрацији су жене."

У септембру прошле године, Бајден се распитивао за здравље републиканске посланице у Сенату Џеки Валорски, која је погинула у саобраћајној несрећи месец дана пре тога.

image
VV inauguration
banner