Свет

Харис: Бајден није престар за председника, кандидоваћемо се заједно

Џозеф Бајден је најстарији председник у историји САД, а на крају потенцијалног другог мандата имао би чак 86 година
Харис: Бајден није престар за председника, кандидоваћемо се заједноwww.globallookpress.com © Barack Obama/via Globallookpress.com

Потпредседница Сједињених Америчких Држава Камала Харис изјавила је да председник Џозеф Бајден (80) није превише стар да опет буде на тој функцији и најавила да ће се заједно кандидовати да следећим изборима.

"Мислим да је важно фокусирати се на потребе америчког народа, а не на политичко брбљање из Вашингтона", рекла је Харис за Ен-Би-Си-Њуз.

Харис се осврнула и на изјаве бивше амбасадорке САД у УН и кандидата за председника Ники Хејли која је позвала на "нову генерацију" лидера и рекла да би политичари старији од 75 година требало да подлежу обавезним тестовима менталног здравља.

"Оно што сам научила кроз путовања нашом земљом је да амерички народ жели лидере који ће видети шта се дешава у њиховим животима и створити решење. У Џоу Бајдену имамо председника који је вероватно један од најстаријих и најјачих америчких председника које смо имали када је у питању одговор на потребе америчког народа", навела је Харис.

Бајден још није званично прогласио кандидатуру на председничким изборима који ће бити одржани следеће године, али сви знаци сугеришу да ће то урадити. 

У четвртак га је лекар Беле куће прогласио "способним за дужност" и оценио да он у потпуности извршава све своје одговорности "без икаквих изузећа или прилагођавања".

Бајден је, пренео је "Политико", успешно прошао систематски преглед у болници "Волтер Рид" - упркос бројним лапсусима, падовима на степеницама и са бицикла и дезоријентисаности  - и способан је не само да води Америку него и да се кандидује за други мандат.

Међутим, он је већ најстарији председник у историји САД, а на крају потенцијалног другог мандата имао би чак 86 година.

image
VV inauguration
banner