Свет

Бајден се предомишља? Украјина поново тражи Ф-16 од Америке

Подршка да се Украјини обезбеде напредни авиони НАТО стандарда развија се са обе стране Атлантика
Бајден се предомишља? Украјина поново тражи Ф-16 од Америкеwww.globallookpress.com © Tsgt. Timothy Dischinat/U.S. Air

Украјински званичници позвали су чланове америчког Конгреса да изврше притисак на администрацију председника Џозефа Бајдена да пошаље Кијеву борбене авионе Ф-16.

Ројтерс јавља да су о овом захтеву у претходним данима, на маргинама Минхенске безбедносне конференције, разговарали украјински званичници, међу којима и министар спољних послова Дмитри Кулеба, и демократе и републиканци из Сената и Представничког дома.

"Рекли су нам да желе Ф-16 како би потисли непријатељску противваздушну одбрану да би могли да пребаце своје беспилотне летелице изван руских линија фронта", рекао је за британску агенцију сенатор Марк Кели, бивши астронаут и капетан морнарице Сједињених Америчких Држава.

Бајден је прошлог месеца одбацио идеју о испоруци борбених авиона Ф-16 компаније "Локид Мартин" Украјини.

Званичници администрације америчког председника данас су рекли да би САД требало да се усредсреде на обезбеђивање оружја које се може одмах употребити на бојном пољу, а не на борбене авионе који захтевају опсежну обуку.

Међутим, нису категорички искључили опцију слања авиона Ф-16 Кијеву.

"Дискусије ће се наставити током наредних неколико недеља и месеци", рекла је америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд за Си-Ен-Ен.

Четири делегације из Сената и Представничког дома удружиле су се у, како су назвали "највећи број америчких законодаваца који су присуствовали главном европском безбедносном скупу" од његовог почетка 1963. године, чиме су показали јасну двопартијску подршку Украјини.

Кели и још троје посланика који су разговарали са украјинским званичницима рекли су да верују да се у Конгресу развија подршка да се Кијеву обезбеди Ф-16, један од најсвестранијих вишенаменских борбених авиона на свету.

Украјинци су том приликом образложили да би њихови пилоти могли ефикасније да гађају руске ракетне јединице С-300 и С-400 са ракетама АГМ-88, ако би ракете биле испаљене из напреднијих авиона, попут Ф-16.

"Тврде да им је тај авион потребан за мисију сузбијања непријатељске противваздушне одбране", рекао је Кели.

Међутим, казао је да, иако је потребна најмање година обуке да би се савладале све могућности Ф-16, украјински пилоти би могли да науче да раде "ограничен број ствари за неколико месеци".

Подршка да се Украјини обезбеде напредни авиони НАТО стандарда развија се са обе стране Атлантика, па је тако Велика Британија рекла да је вољна да обезбеди обуку за украјинске снаге.

Сенатор Републиканске странке Линдзи Грејем казао је да амерички законодавци у великој мери подржавају обуку украјинских пилота на Ф-16 и рекао да верује да ће Бајденова администрација ускоро пристати на то. Он оцењује да тај потез не би довео до ескалације сукоба.

"Не брините око тога да ли ћете испровоцирати Владимира Путина, брините да ли ћете га победити", рекао је он за  Еј-Би-Си.

Вашингтон је од почетка руске специјалне војне операције у Украјини Кијеву обезбедио око 30 милијарди долара војне помоћи.

Разговор о слању борбених авиона Кијеву уследио је након вишенедељне дебате о тенковима између Француске, Британије, САД и Немачке. 

Немачка је крајем јануара поставила циљ да Украјини стави на располагање цео батаљон са 30 до 31 борбених тенкова. За 14 тенкова се наводи да долазе из залиха Бундесвера, док за преостале тенкове Берлин чека савезнике. Канцелар Олаф Шолц позвао је раније ове недеље немачке партнере да испоруче борбене тенкове Украјини.

Он је поручио да ће "интензивно" промовисати у Минхену "да свако ко може да испоручи борбене тенкове Украјини то учини сада".

Немачка ће помоћи "да се та одлука олакша партнерима", на пример обучавањем украјинских војника или пружањем подршке у залихама и логистици, рекао је канцелар, навео је АФП. 

image
VV inauguration
banner