Свет

Столтенберг одбио Украјину: Нећемо вам слати касетне бомбе

Украјински министар одбране претходно затражио да се Кијеву испоруче касетне бомбе које су забрањене у многим земљама
Столтенберг одбио Украјину: Нећемо вам слати касетне бомбеGetty © Kevin Dietsch

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг одбацио је захтев Украјине за снабдевање касетним бомбама, преносе РИА Новости.

"НАТО није препоручио нити испоручио ову врсте наоружања. Ми снабдевамо артиљеријом и другим врстама наоружања, али не и касетним бомбама", навео је Столтенберг медијима на Минхенској безбедносној конференцији.

Раније је министар инфраструктуре Украјине Олександар Кубраков на маргинама Минхенске конференције затражио да се Кијеву испоруче касетне бомбе које су забрањене у многим земљама. Према његовим речима, САД и њихови савезници имају довољно таквог оружја "за милионе удара".

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба објаснио је новинарима да Кијев није уговорна страна конвенције о касетној и фосфорној муницији.

"Дакле, са становишта закона, ништа не би сметало снабдевању", истакао је Кулеба.

Русија је прошле године послала ноту земљама НАТО-а због испоруке оружја Украјини. Министар спољних послова Сергеј Лавров је истакао да би сваки терет који садржи војну опрему постао легитимна мета за Русију.

Према речима дипломате, САД и алијанса су директно укључени у сукоб – не само снабдевањем оружја, већ и обучавањем особља у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама

image