Свет

Белорусија формира народну полицију: Сваки мушкарац мора да зна да рукује оружјем

Председник Белорусије Александар Лукашенко поручио је на данашњој седници Савета безбедности земље да свака особа, поготово мушкарац, мора да зна барем да користи оружје
Белорусија формира народну полицију: Сваки мушкарац мора да зна да рукује оружјемwww.globallookpress.com © MOD Russia

Белорусија припрема народну полицију која ће обучити грађане да самостално одбране свој дом и породицу и пруже помоћ при потенцијалној одбрани земље, преносе белоруски медији.

Председник Белорусије Александар Лукашенко поручио је на данашњој седници Савета безбедности земље да "свака особа, поготово мушкарац, мора да зна барем да користи оружје".

"Макар ради тога да би умео да заштити своју породицу, дом, своју земљу, и, ако за тим буде било потребе, и државу, без које неће бити ни те земље, куће или нечег другог", објаснио је лидер на седници на којој се разматра усвајање нацрта закона "О народној милицији".

Документ су креирали Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова.

Министар одбране Виктор Хрењин нагласио је да ће главни задатак народне милиције бити да се грађани обуче да могу самостално да заштите свој дом, али да ће они који прођу обуку учествовати и у одржавању реда и мира заједно са званичном полицијом.

Чланови народне милиције добиће задужења на територији на којој живе и имаће све бенефите као и мобилизовани војници.

Народна милиција бројаће од 100.000 до 150.000 чланова, а званичници додају да је могуће да ће тај број ипак бити већи.

image