Свет

Кина подржава руски нацрт резолуције о истрази експлозије Северног тока

Пекинг указао да су САД постале "необично ћутљиве" након што је новинар Симор Херш оптужио Вашингтон за саботажу Северног тока
Кина подржава руски нацрт резолуције о истрази експлозије Северног токаwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Пекинг подржава руски нацрт резолуције у Савету безбедности УН о формирању комисије за истрагу саботаже гасовода Северни ток, рекао је новинарима стални представник Кине при Уједињеним нацијама Џанг Јун.

Раније током дана, портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је да међународна заједница има право да захтева детаљну истрагу уништења Северног тока, преноси "Спутник интернешонел".

Кинески дипломата је истакао да су експлозије које су покидале три од четири гасовода који су део Северног тока и Северног тока 2 озбиљно утицале на глобална енергетска тржишта, али и на животну средину.

Стога, каже Ванг Венбин, треба спровести "објективну, непристрасну и професионалну" истрагу о овом питању.

Ванг је такође скренуо пажњу на реакцију Сједињених Држава након експлозије Северног тока и како се она променила након извештаја америчког новинара Симора Херша.

"Зашто су (САД) биле гласне о истрагама и одговорности одмах након експлозије Северног тока, а онда необично тихе након најновијег истраживачког извештаја који је написао амерички новинар?", питао је портпарол.

Руска мисија при УН је прошле недеље затражила састанак Савета безбедности УН о нападима на Северни ток за 22. фебруар.

У фебруару је истраживачки новинар Сејмур Херш објавио да су гасоводе дигле у ваздух Сједињене Државе уз помоћ Норвешке.

Према Хершовим открићима, рониоци америчке морнарице поставили су експлозив на цевоводе током лета 2022. под окриљем војне вежбе НАТО-а у Балтичком мору, а експлозив је активиран даљински три месеца касније како би се избегла сумња.

image