Свет

Снажни земљотреси на граници Турске и Сирије: Најмање три особе погинуле, више од 200 повређено

Два снажна земљотреса погодила су већ порушено подручје Турске и Сирије. Најмање три особе су погинуле, а више од 200 повређено, први је биланс потреса
Снажни земљотреси на граници Турске и Сирије: Најмање три особе погинуле, више од 200 повређеноGetty © Chris McGrath / Staff

Најмање три особе су погинуле, а 213 је повређено у земљотресима који су регистровани данас у близини турско-сиријске границе, рекао је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу 

Земљотрес јачине 6,3 степена забележен је девет километара од турског града Антакије у провинцији Хатај и 75 километара од сиријске Латакије, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ).

Турска Управа за катастрофе и ванредне ситуације (АФАД) саопштила је да је у року од три минута, нови потрес јачине 5,8 степени Рихтерове скале погодио југоисток Турске.

Градске власти турског одмаралишта Анталија позвале су становништво да се не приближава обали након  земљотреса, а слична упозорења објављена су у Мерсину и Хатају.

Локални медији наводе да је штета пријављена у граду Дефне у провинцији Хатај.

Потрес се осетио у Египту, Израелу, Кипру, Либану и Сирији.

Турска и Сирија још пребројавају мртве и нестале након два разорна земљотреса који су у року од неколико минута потресли ово подручје 6. фебруара.

У земљотресима с почетка месеца, више од 47.000 људи је страдало, хиљаде људи је нестало, а милиони су остали без својих домова.

image
VV inauguration
banner