Свет

Бајден поручио Украјинцима: Пред вама су горки и тешки дани

Председник САД оценио да Русија никада неће победити у Украјини
Бајден поручио Украјинцима: Пред вама су горки и тешки дани© Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci

Амерички председник Џозеф Бајден поручио је данас у Варшави да је тренутна ситуација у Украјини "тест за цео свет и демократију", шта год то значило. Истовремено, осим обиља фраза и општих места, председник САД није понудио никакав наговештај о начину на који његова администрација планира да настави да управља својим "савезницима" у Кијеву и Бриселу.

"Када је Русија напала Украјину, није само Украјина тестирана. Цео свет се суочио са тестом свих времена. Европа је тестирана. Америка је тестирана. НАТО је тестиран. Све демократије су тестиране", оценио је Бајден.

"Вечерас се још једном обраћам народу Русије. Сједињене Државе и европски народи не желе да контролишу или униште Русију. Запад није планирао да нападне Русију као што је Путин рекао данас", рекао је Бајден.

"Овај рат никада није неопходан. То је трагедија. Председник Путин је изабрао овај рат", рекао је Бајден и  поновио да Украјина мора да се брани, а да је руски председник тај који може да оконча сукоб "једном речју".

Бајден, који се обратио јавности дан након што је ненајављено посетио Кијев, први пут од почетка Специјалне војне операције, поручио је да се Сједињене Државе залажу за демократију и суверенитет и право људи да живе слободно.

"Када је Владимир Путин послао тенкове у Украјину, мислио је да ћемо се предати, али је погрешио. Демократија је превише снажна и уместо лаке победе, руске снаге су у хаосу", оценио је амерички председник.

Према његовим речима, Путин је веровао и да ће се НАТО сломити и поделити, али је уместо тога "НАТО уједињенији него икада".

"НАТО неће бити подељен и подршка Украјини неће изостати. Бруталност никада неће сломити вољу слободних и Русија никада неће победити у Украјини", поручио је Бајден. "Наша подршка Украјини неће бити поколебана, НАТО неће бити подељен и нећемо се уморити."

Пред Украјином су "тешки и горки дани", оценио је Бајден.

"Биће то тешки и горки дани, док се Украјина брани и покреће своју контраофанзиву. Победе и трагедије", рекао је Бајден.

Он је оптужио Путина да је покушао да изгладни свет и изазове глобалну кризу хране, али су га у томе, како је навео, спречиле САД и Г7 које су подстакле глобално снабдевање храном.

"Мислио је да може да искористи енергетику да разбије европску одлучност, а уместо тога, ми радимо на томе да окончамо зависност Европе од руских фосилних горива", додао је Бајден.

Подсећамо да је амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш открио како су амерички специјалци уз помоћ норвешких колега минирали и потом дигли у ваздух гасоводе Северни ток 1 и 2 преко којих је руски гас стизао у Европу.

Председник САД најавио је и да ће нови пакет санкција против Русије бити објављен касније ове недеље.

Он је најавио и да ће САД следеће године бити земља домаћин самита НАТО,  на 75. годишњицу од оснивања Алијансе.

image
VV inauguration
banner