Свет

Мађарски парламент разматраће 1. марта улазак Финске и Шведске у НАТО

Мађарска влада раније је подржала намеру две земље да постану чланице Северноатлантске алијансе и изразила наду да ће скупштина ратификовати приступне протоколе
Мађарски парламент разматраће 1. марта улазак Финске и Шведске у НАТОwww.globallookpress.com © © Attila Volgyi

Народна скупштина Мађарске почеће разматрање споразума о приступању Шведске и Финске НАТО-у 1. марта, а следеће недеље би могла и да га ратификује, пренео је ТАСС писање мађарских медија.

У складу са предлозима дневног реда, парламент ће 27. и 28. фебруара разматрати друга питања, а тек у среду 1. марта, почиње општа расправа о чланству Шведске и Финске у НАТО, након чега би могло да уследи гласање.

Мађарска влада раније је подржала намеру две земље да уђу у НАТО и изразила наду да ће парламент ратификовати приступне протоколе у ​​фебруару, подсећа руска новинска агенција. 

Истовремено и премијер Виктор Орбан и министар спољних послова Петер Сијарто обећали су да ће покушати да се постарају да решење овог питања не буде одложено. 

Сијарто је 14. јула посланицима представио релевантне предлоге закона, али они нису разматрани током јесењег заседања скупштине.

Финска и Шведска су 18. маја прошле године поднеле захтев за придруживање Северноатлантској алијанси образлажући тај потез конфликтом у Украјини. 

Протоколе о њиховом уласку у НАТО једино још нису ратификовале Мађарска и Турска, док су све остале чланице то већ учиниле.

image