Свет

Откривено: Тајна операција Пољске у Украјини

Посебна јединица бавила се деминирањем подручја са којих су се руске трупе повукле
Откривено: Тајна операција Пољске у Украјиниwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Пољски полицајци су пет месеци учествовали у строго поверљивој мисији у Украјини, открива портал "Виртуелна Пољска". Наиме, њих 98 је радило на деминирању подручја са којих су се Руси повукли.

Мисија је почела након прошлогодишњег позива Украјинаца члановима групе АТЛАС која повезује специјалне антитерористичке јединице Европске уније, а захтев се односио на слање пиротехничара у Украјину како би деминирали земљу.

Реч је, пише пољски сајт, о местима са којих се Русија повукла, а на која је било немогуће вратити се јер су минирана или опасна због последица жестоких борби.

Проблем је у томе што украјинска војска нема довољно деминера да се избори са тим проблемом, а то не могу да ураде ни војни деминери из НАТО-а јер би се то сматрало провокацијом Русије.

Oд свих чланица АТЛАС-а, на апел Украјинаца одазвала се само Пољска, пошто су друге земље одлучиле да је мисија у ратом разореној земљи сувише опасна, наводи "Виртуелна Пољска".

У лето 2022. године, одлуком министра унутрашњих послова и управе, формиран је Хуманитарни контингент полиције који чине службеници Самосталних антитерористичких јединица полиције, а у Украјину су отишли само добровољци.

Могли су да се пријаве пиротехничари и болничари који би бринули о борбеним тимовима који су штитили припаднике пољске мисије. 

После обуке и договора са украјинском страном, контингент од 98 припадника напустио је Пољску почетком октобра.

Мисија је првобитно требало да траје три месеца. У децембру је, међутим, продужена за још два. 

Убрзо се показало да су морали да делују де факто у ратним условима, пише пољски сајт. Радове су свако мало прекидале узбуне за противваздушну опасност. Пољска група је преживела 129 наводних напада руских ракета и дронова.

Један од првих задатака пиротехничара био је да очисте подручје једног од аеродрома у близини Кијева, где је уклоњено укупно 2.000 опасних предмета. 

У околини Кијева пољски пиротехничари су неутралисали и замке које су Руси наводно оставили у напуштеним зградама, а радили су и на месту тешких борби код Дњепра где су неутралисали гранате, ракете и напуштено оружје.

Пољски тим је очистио више од 17.500 метара путева, а током пет месеци ниједан члан није повређен. 

Претходних недеља, Пољска је донела одлуку да оконча мисију, на шта су, између осталог, утицали и обавештајни подаци о планираној офанзиви Русије.

Сви припадници тима из Пољске ове недеље су се безбедно вратили у своју земљу.

image