Свет

Кина позвала САД: Кажите истину о саботажи Северног тока

Престаните да нас омаловажавате, оптужујући Пекинг да испоручује оружје Русији, док сте сами највећи добављачи оружја Украјини, поручио је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин
Кина позвала САД: Кажите истину о саботажи Северног токаGetty © Photo by Getty Images

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин одбацио је оптужбе америчких "обавештајаца" да Кина испоручује Русији оружје, рекавши да је то обична клевета и да, ако САД имају нешто да кажу, то треба да буде истина о експлозијама на Северном току.

"Изјава такозване америчке обавештајне службе о испоруци наоружања Руској Федерацији, није ништа друго до измишљотина, клевета и омаловажавање Кине. Од самог почетка украјинског сукоба, Кина је чврсто стајала на страни дијалога и мира. На свој начин је тражила мир и заговарала преговоре, играла конструктивну улогу у ублажавању ситуације и решавању кризе", рекао је Ванг.

Дипломата је нагласио, да САД настављају да омаловажавају Кину оптужујући је да испоручује оружје Русији, док су сами највећи добављачи оружја Украјини.

"Ово не само да омета процес политичког решавања украјинске кризе, већ наноси још већу штету односима Кине и САД", истакао је он.

Ванг је поручио да ако САД имају било какве информације које су заиста вредне, онда то треба да буду истина о експлозијама на Северном току.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је за Ен-Би-Си да "Вашингтон брине могућност да Пекинг разматра снабдевање Москве оружјем", а Си-Ен-Ен је, позивајући се на званичнике обавештајних служби, писао да САД имају узнемирујућу информацију да ће Пекинг обезбедити Русији смртоносну војну помоћ.

На маргинама безбедносне конференције у Минхену Блинкен се састао са високим кинеским дипломатом Ванг Јиjем, када га је упозорио да ће "Кина сносити последице уколико Русији буде пружила материјалну подршку", пренео је Ројтерс.

САД деструктивне за мир и стабилност у свету

Кинески званичник је додао да у односима Русије и Кине не постоји ништа што би могло да изазове забринутост, а да је оно што је заиста забрињавајуће улога Сједињених Држава у рушењу мира и стабилности у свету.

"Руско-кинески односи су изграђени на принципима несврстаности са блоковима и неконфронтације. Ово је позитиван фактор за очување мира и стабилности у свету, нема разлога за забринутост. Оно што би заиста требало да буде забрињавајуће је улога САД која је деструктивна за мир и стабилност у свету", нагласио је Венбин, одговарајући на захтев новинара да коментарише извештаје да је амерички Стејт департмент забринут због интеракције Кине и Русије.

Дипломата је додао да су САД највећи светски хушкачи рата и да у својој историји дугој више од 240 година ова земља није учествовала у ратовима само 16 година. 

Претходно је Москву посетио Ванг Ји, члан Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине (ЦК КПК) и шеф Канцеларије Комисије за спољне послове ЦК КПК, који се састао са председником Русије Владимиром Путином, министром спољних послова Сергејем Лавровом и секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевом .

image