Свет

Руски стручњак: "Абрамс" тенкови рањиви чак и за старо совјетско оружје

Тенкови и друго наоружање совјетске производње показало се као ефикасно у борби са "абрамсима" у Ираку, наводи пуковник Суворов
Руски стручњак: "Абрамс" тенкови рањиви чак и за старо совјетско оружјеwww.globallookpress.com © U.S. Army

Амерички тенкови "абрамс", које је Вашингтон недавно одлучио да пошаље Кијеву, имају слабости које су доводиле до њиховог уништења совјетским наоружањем, укључујући и тенкове Т-55, током рата у Ираку, рекао је пензионисани руски пуковник и стручњак за оклопна возила Сергеј Суворов.

Он је додао и да су "абрамс" тенкови компликовани за поправку у ратним условима и нису погодни за прашњаве терене попут оних у Украјини.

Ти тенкови су више пута показали своју слабост током сукоба у Ираку, наглашава стручњак. "Како нам показује ирачко искуство, они су често завршавали у пламену. Купола је бивала пробијена пројектилима тенка Т-55 совјетске производње", рекао је он за ТАСС.

Познати су и случајеви када је тај амерички тенк уништен модификованим тенком Т-72, који је испаљивао стару муницију "која је избачена из оперативне употребе и пре него што су 'абрамси' направљени", навео је Суворов и додао да су те тенкове уништавали и совјетски ракетни бацачи РПГ-7.

Уколико се буду нашли у директном сукобу са руским тенковима, "абрамси" готово да немају никакве шансе, сматра стручњак.

"Уколико се 'абрамс' појави у даљини, посада Т-72 и Т-90 ће испалити антитенковску ракету, а амерички тенк неће моћи ни да испали свој пројектил пошто му његов домет то не дозвољава", објашњава он.

Међутим, коначна ефикасност америчког тенка зависи од вештине команданта да њиме управља и обучености посаде, рекао је експерт.

Осим тога што "абрамси" користе чисто млазно гориво, они имају и озбиљније оперативне недостатке, попут чињенице да се не могу поправљати у теренским условима, рекао је стручњак.

"Поправке су велики проблем. Ако се нешто поквари у агрегату, он мора да се извади из тенка, однесе у специјалну радионицу са квалификованим особљем и тек онда поправи", рекао је Суворов.

Систем за усисавање ваздуха америчких тенкова "абрамс" је још једна рањивост, истакао је експерт. "Имају филтер за ваздух који ради слично опреми инсталираној у моторним возилима: ако се запуши, мора да се извади и очисти.

"Са друге стране, сви наши резервоари су опремљени циклонским сакупљачима прашине који су прилично паметни уређаји", рекао је Суворов, додајући да је "абрамсов" филтер био довољан за само 15 минута кретања тенка по прашњавом терену током кампање у Ираку.

То може бити велика препрека у коришћењу тих тенкова у зони специјалне војне операције у Украјини, упозорио је експерт. "И даље је могуће користити их зими, али је лето у Украјини прилично прашњаво", рекао је он.

Суворов додаје и да је "абрамсова" брзина паљбе пада након прва три или четири испаљена хица због одвојеног система пуњења.

image
VV inauguration
banner