Свет

Америка најавила нови пакет помоћи Кијеву, вредан две милијарде долара

Опрема неће бити предата из складишта Пентагона, већ ће бити наручена директно од произвођача
Америка најавила нови пакет помоћи Кијеву, вредан две милијарде долара© AP Photo/Patrick Semansky, File

Министарство одбране Сједињених Америчких Држава најавило је нови пакет помоћи Кијеву у вредности од две милијареде долара који је обезбеђен у оквиру Иницијативе за безбедносну помоћ Украјини (УСАИ).

У склопу тог пакета помоћи Украјина ће добити додатне беспилотне ваздушне системе, затим системе против дронова, као и нове залихе муниције.

САД у Украјину шаљу и додатну муницију за ракетне системе ХИМАРС, додатне метке калибра 155 мм, муницију за ласерски вођене ракетне системе, неколико типова дронова, опрему за уклањање мина и подршку комуникацијама.

Поред тога, наведени износ укључује трошкове обуке, одржавања и подршке. Овог пута опрема неће бити предата из складишта Пентагона, већ ће бити наручена директно од произвођача, наводи министарство.

"САД ће наставити да раде са својим савезницима и партнерима, како би Украјини обезбедили капацитете за испуњавање њених непосредних потреба на бојном пољу и дугорочних захтева за безбедносном помоћи колико год је потребно", нагласили су из америчког министарства.

image