Свет

Бесмислени захтеви Британаца: Ватрогасац сексистички израз, укинути га

Ватрогасац је сексистички и искључујући термин који треба избрисати из нашег речника, рекао је високи градски службеник
Бесмислени захтеви Британаца: Ватрогасац сексистички израз, укинути гаwww.globallookpress.com © 004 Jason Alden/Medicimage LTD

Ватрогасно друштво и градски званичници Манчестера покренули су иницијативу да се реч "ватрогасац" (fireman) која у енглеском језику садржи одредницу "мушкарац", избаци из употребе и замени родно неутралном кованицом - фајерфајтер (firefighter), тј. "особа која гаси ватру", пише "Телеграф".

"Ватрогасац је сексистички и искључујући термин који треба избрисати из нашег речника", рекао је високи градски службеник, док је Дејв Расел, главни ватрогасни официр рекао да се "мушки" облици једнине и множине речи "неће толерисати" јер представљају "облик микроагресије који штети британској култури".

Уместо тога, он жели да се припадници ватрогасних и спасилачких служби називају "особама које се боре против ватре".

Енди Морган, конзервативни саветник у Болтону, ново правило назвао је смешним и "довођењем друштвене освешћености до екстрема".

"Потпуно је неприкладно да се термин ватрогасац стави ван закона и да се предлажу дисциплинске мере за свакога ко то каже из навике, без икакве зле намере. Ватрогасна служба има дугу историју и да, свет иде даље, али прошлост се не можете избрисати", објаснио је он.

Додао је да, када је неколико година служио у ватрогасној служби Манчестера, "никада није био сведок било какве дискриминације". 

Године 2017. Дани Котон, тадашња шефица лондонске ватрогасне бригаде, такође се осврнула на употребу речи "ватрогасац", тврдећи да због тог термина жене не желе да се придруже професији.

image