Свет

Нови пакет америчких санкције Русији: Мерама погођени Израелци и Швајцарци

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден такође ће увести царине на "више од 100 руских метала, минерала и хемијских производа", чији се увоз процењује на 2,8 милијарди долара
Нови пакет америчких санкције Русији: Мерама погођени Израелци и ШвајцарциGetty © Drew Angerer

Као део покушаја Г7 да изолује Москву од глобалних тржишта и финансија, САД су у петак санкционисале десетине компанија, појединаца и бордова "повезаних" са Русијом, заједно са повећањем царина на руску робу чији увоз Вашингтон и даље дозвољава.

Мере су осмишљене да "додатно деградирају руску економију и умање њену способност да води 'рат против Украјине'", саопштено је из Беле куће, и односе се не само на Русе, већ и на "актере из трећих земаља широм Европе, Азије и Блиског истока",  које америчка влада је оптужила да подржава Москву.

Готово 90 руских и кинеских компанија стављено је на листу за контролу извоза америчког Министарства трговине. Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден такође ће увести царине на "више од 100 руских метала, минерала и хемијских производа", чији се увоз процењује на 2,8 милијарди долара. 

Иако је признала да ће то америчким потрошачима "значајно повећати трошкове алуминијума који је истопљен или изливен у Русији", Бела кућа је инсистирала да су мере осмишљене како би се "смањили поремећаји на тржишту".

Санкције Министарства финансија биле су усмерене на 83 субјекта и 22 појединца, од којих су више од 30 "појединци и компаније из трећих земаља, које су повезане са напорима Русије да избегне санкције".

Међу њима су били Марат Савелов и Олга Рајкес, руско-израелски држављани који су основали компанију за финансијске услуге са седиштем у Аустрији, обоје су санкционисани због "пословања или пословања у сектору финансијских услуга руске привреде".

На листи су и швајцарско-италијански бизнисмен Валтер Морети и "његова мрежа сарадника и компанија", за које САД тврде да су "тајно набављале осетљиве западне технологије и опрему за руску војску и обавештајне службе".

Последње санкције САД такође су биле усмерене на десетак финансијских институција, укључујући Московску кредитну банку, једну од десет највећих руских банака. Друга имена која су се истакла на листи санкција била су ТВ водитељка Олга Скабејева и батаљон Спарта оружаних снага Доњецке Народне Републике (ДНР).

САД и њихови савезници оптужили су Русију за "ничим изазвану, неоправдану инвазију" на Украјину прошле године. Москва је саопштила да је специјална војна операција у суседној земљи била изнуђен одговор на одбијање Кијева да примени споразуме из Минска и припреме за заузимање Донбаса силом.

 

image