Свет

Бивши вицеканцелар Аустрије: Запад не жели мир у Украјини

Хајнц-Кристијан Штрахе оптужио је пре свега немачке политичаре да су годинама ћутали о дешавањима у Украјини, те истакао да су највећи ратни хушкачи у Немачкој управо зелени и социјалдемокарте, тј. владајућа коалиција
Бивши вицеканцелар Аустрије: Запад не жели мир у Украјиниwww.globallookpress.com © Sebastian Kahnert

Западни, а посебно немачки политичари годинама ћуте о ономе што се дешава у Украјини, незаинтересовани за мирно решење предуслова који су довели до актуелног сукоба, изјавио је бивши вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе, уједно и бивши лидер десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО).

"Политичари на Западу годинама прећуткују процес који је у току, односно изазивање рата", истакао је он током демонстрација против слања оружја Украјини у немачком граду Дрездену а пренеле "РИА Новости".

Такође, подсетио је да је 2014. године, током пуча у Украјини, насилним и недемократским методама срушена легитимно изабрана власт, а сукоб који је због тога потом почео на истоку Украјине довео је до смрти на хиљаде људи.

"Где су тада били немачки и европски политичари да кажу 'стоп'? Ћутали су. Ћутали су и када је руски забрањен као државни језик", нагласио је Штрахе.

Штрахе је сукоб у Украјини назвао "посредничким ратом" који води Кијев, док признање бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел о неозбиљности Минских споразума потврђује да су у Европи само хтели да добију на времену како би наоружали Украјину.

"А где је сада међународни мировни покрет? Где су мирољубиви лидери зелених и социјалдемократа? Данас су они највећи ратни хушкачи", истакао је Штрахе алудирајући на владајуће партије у Немачкој.

Штрахе је одржао говор на протесту у Дрездену, који је одржан у петак, 24. фебруара, на годишњицу Специјалне војне операције. Противници испоруке оружја Кијеву изашли су на улице града у оквиру "Прве велике шетње за мир", коју је организовао десничарски покрет Пегида.

Демонстранти су носили заставе Русије и Немачке, плакате и транспаренте с натписима: "Промовишите свет без оружја", "Дипломатија уместо залиха оружја", "Данас тенкови, сутра борци, прекосутра наши синови", "Ово није наш рат".

"После пуча на Мајдану, бруталних акција против руског становништва на истоку земље, гурања Украјине ка чланству у ЕУ и НАТО-у, и повезаног одбацивања војне неутралности и несврставања са алијансом, овај сукоб је стално и необуздано потпириван и доведен до врхунца", наведено је у саопштењу на сајту покрета Пегида.

Упркос политичким разликама, Штрахе је позвао на учешће на данашњем, 25. 2. 2023, протесту у Берлину, који је најавила левичарска политичарка Сара Вагенкнехт, јер протест за мир треба да буде "изнад партијских".

С берлинског скупа, на коме се очекује хиљаде људи и с крајње левице и крајње деснице, биће упућен позив за организовање мировних преговора за окончање рата у Украјини.

image