Свет

Бивши саветник Џона Керија: Вашингтон долива уље на ватру у Украјини

Амерички предузетник Стивен Мајерс, који је био саветник америчког државног секретара, каже да је ситуација у Украјини очајна, те да су "украјинске тактичке победе" током прошле године имале страшну цену
Бивши саветник Џона Керија: Вашингтон долива уље на ватру у УкрајиниGetty © Alex Wong

САД су допринеле ескалацији сукоба у Украјини, стварајући мишљење у домаћој јавности и широм запада да су мотиви и намере Русије неосновани, зли, па чак и геноцидни, изјавио је амерички предузетник Стивен Мајерс, који је био саветник америчког државног секретара Џона Керија.

Овакав потез је, тврди Мајерс, онемогућио искрен разговор о историји, мотивима и неизбежним геополитичким и економским последицама сукоба.

"САД су одлучиле да долију уље на ватру у виду више средстава, оружја, опреме и техничке подршке, без којих би Украјина била приморана да преговара, можда чак и да спречи рат. Многе бриљантне, добро обавештене дипломате и научници звонили су на узбуну због дипломатске охолости САД, али безуспешно", наводи Мајерс у тексту за амерички "Недељник".

Мајерс оцењује да се стратешка, индустријска, економска, политичка и војна ситуација у Украјини и у Европи значајно се погоршава.

"Чак и без рада Северног тока, Русија остаје трећи по величини снабдевач гасом за европски континент. Немачка је, као и остатак Европе, морала да плати 10 пута већу тржишну цену да би повећала своје резерве. Али оне нису ни приближно довољне", закључује Мајерс, који је био први амерички пилот који је 1992. године долетео на Камчатку и помогао да се створи унија између САД и гувернера те области по питању снабдевања горивом.

Европљани су одлучили да уклоне природни гас из својих индустрија, што је довело до великог броја индустријских затварања, укључујући и Немачку. До тих затварања производње дошло је и са свим пратећим отпуштањима.

Само производња аутомобила опала је за више од 25 одсто. Немачко бирачко тело постаје све скептичније према приступу Запада рату.

"И то је било пре недавног извештавања о томе што су многи од нас говорили од септембра, а то је да је Бајденова администрација одговорна за саботажу Северног тока", навео је Мајерс.

Да је знао за то, немачки канцелар Олаф Шолц могао да буде крив за саучесништво са америчким председником Џозефом Бајденом у спровођењу онога што чак и САД дефинишу као терористички акт.

Главна немачка национална стратешка имовина, коју поседује у заједничком предузећу са Русијом је уништена, што је озбиљно оштетило и немачку економију и економију ЕУ, утичући на десетине милиона радних места.

Чини се да је дубока рецесија неизбежна, наводи овај амерички предузетник додајући да би ово откриће би требало да донесе у најмању руку страшне последице по немачку владу.

"Само они који верују да циљеви оправдавају средства и који су вољни да оставе све моралне обзире по страни могу да бране ову шокантну акцију", оцењује Мајерс.

Он додаје да је ситуација у Украјини очајна, те да су украјинске тактичке победе током прошле године, колико год биле похвалне, имале страшну цену.

Процењује се да је од почетка рата убијено или рањено око 100.000 украјинских војника. Украјина доживљава континуирано уништавање своје инфраструктуре како зима одмиче. Трећина украјинског становништва је већ расељена.

Мајерс тврди да председник Украјине Владимир Зеленски можда има велике планове за пролећну офанзиву, али ће вероватно доћи прекасно.

"Сателитски снимци говоре истиниту причу о цени овог рата. Ноћу је Украјина мрачна као Црно море", наводи Мајерс.

Он тврди да је у децембру изгледало да је Бајден коначно подстакао Зеленског да размисли о преговорима, међутим, Зеленски је уместо тога тражио предуслове за преговоре за које је знао да Путин никада неће прихватити.

"Оно што смо видели у последњих неколико месеци је лажна ескалација са договорима за тенкове 'челенџер' од Британаца, заједно са преговорима о слању батерија 'Патриота', тенкова 'М1 Абрамс' и авиона Ф16 из САД. Мало је вероватно да ће они икада стићи", тврди Мајерс.

Према његовом мишљењу, САД неће ставити у Украјину системе оружја којима може управљати само америчко особље, који би били одмах нападнути по испоруци или би могли пасти у руке Руса.

"Предстојећа година сукоба обећава да ће бити много разорнија за Украјину од онога што смо до сада видели. Русија неће слушати сумњиве понуде да преговара на основу захтева који игноришу питања која су уопште изазвала рат", сматра Мајерс.

"Израел да буде посредник преговорима о миру"

Он оцењује да посредовање нуди веома другачији приступ постизању дугорочног трајног решења него што је то могуће са преговорима. Сматра да би уз посредовање било могуће обезбедити свеобухватнији пут ка решавању конфликта јер процес води објективна, неутрална трећа страна.

"Једина земља способна да посредује у овом сукобу који би био потенцијално прихватљив за све зараћене стране је Израел. Израел разуме дуготрајне сукобе боље од било које друге нације на свету. Они су тешки преговарачи, неће одустати и отићи, они ће то наставити", сматра Мајерс.

Мајерс оцењује да је са новоизабраном Нетањахуовом коалицијом на власти, па је најбољи тренутак да Израел преузме посредовање, а сматра и да би Израел био спреман да прихвати ту улогу.

"На столу је много компликованих питања која се морају артикулисати, легитимисати и решити. Уз посредовање то се може учинити. Процес ће трајати много месеци, али можда ће његов најважнији исход бити почетак процеса излечења који је толико важан за многе, многе људе на обе стране сукоба који су били жртве овог окрутног и беспотребног рата. Морал је у основи онога што чини мир могућим. Украјина и Русија су суседи и увек ће бити, и деле много тога. Време је да се стане на крај овој трагедији", закључује Мајерс.

Подсетимо, Стивен Мајерс је бивши члан Саветодавног комитета Стејт департмента за међународну економску политику и Комитета за чланство у националној безбедности.

image