Свет

У САД за непуна два месеца више од 6.000 људи страдало од ватреног оружја

Више од половине овог броја чине самоубиства, око 56 одсто, а у 2023. години било је чак 84 масовне пуцњаве у којима је убијено 126 људи
У САД за непуна два месеца више од 6.000 људи страдало од ватреног оружја© © Allison Dinner - Pool via CNP

За непуна два месеца ове године 6.278 људи у Сједињеним Америчким Државама страдало је од ватреног оружја, што је око 116 убијених дневно.

Више од половине овог броја чине самоубиства, око 56 одсто, а у 2023. години у просеку је дневно 66 људи дигло руку на себе, подаци су невладине организације "Ган вајоленс архајв" које преноси Еј-Би-Си њуз.

Од оних који су страдали у оружаном насиљу ове године, 227 били су тинејџери, а 36 њих деца.

Већина смртних случајева догодила се у савезним државама Тексас, Калифорнија, Флорида, Џорџија, Северна Каролина, Илиној и Луизијана.

Полиција је убила 196 људи, 52 је страдало у случајној пуцњави, а од почетка године било је чак 84 масовне пуцњаве, дефиниција под којом се подразумева четири ли више страдалих у једном акту оружаног насиља.

У масовним пуцњавама за непуна два месеца убијено је 126 људи, а повређено 336 њих.  

Једна од последњих одиграла се 13. фебруара у Мичигену када је наоружани нападач отворио ватру у главном кампусу Државног универзитета Мичиген. Убијено је троје студената, а петоро повређено.

image