Свет

Вашингтон прети Кини: Ако Пекинг помогне Русији у Украјини, то ће га коштати

Директор ЦИА Вилијам Бернс изјавио је раније данас да постоји могућност да Кина пошаље оружану помоћ Русији
Вашингтон прети Кини: Ако Пекинг помогне Русији у Украјини, то ће га коштати© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh, File

Кина није кренула да пружа оружану помоћ која би помогла Русији у њеном нападу на Украјину, а САД су иза затворених врата јасно ставиле до знања да би, уколико би се то десило, такав потез имао озбиљне последице, изјавио је данас саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен.

"Пекинг ће морати да донесе сопствене одлуке о томе како ће поступити, да ли ће пружити војну помоћ, али ако оде тим путем, то ће Кину коштати", рекао је Саливен у интервјуу за Си-Ен-Ен (ЦНН), пренео је Ројтерс.

Кина није кренула да пружа ту помоћ, али Пекинг није склонио ту опцију са стола, казао је Саливен у одвојеном интервјуу за Еј-Би-Си.

Амерички званичници упозорили су своје кинеске колеге иза затворених врата о томе колико би то могло да је кошта, истакао је он.

Директор ЦИА Вилијам Бернс изјавио је раније данас да постоји могућност да Кина пошаље оружану помоћ Русији.

"Сигурни смо да кинеско вођство разматра да обезбеди Русији оружје", рекао је Бернс за Си-Би-Ес њуз.

Он је нагласио да Кина још није донела одлуку да пошаље оружје Русији и објаснио одакле одлука Бајденове администрације да ову обавештајну информацију учини јавном.

"Не видимо да је коначна одлука још донета и не видимо доказе о стварним испорукама оружја. И због тога су, сматрам, секретар Ентони Блинкен и председник Бајден мислили да је важно да јасно наведу какве би биле последице", додао је директор ЦИА.

image