Свет

Ко је Џејк Саливан, човек који је наводно режирао уништење Северног тока

Симор Херш, новинар који је открио да су амерички рониоци поставили експлозив испод Северног тока, а Норвежани активирали, наговестио је да ће уследити још истраживачких радова о овој саботажи
Ко је Џејк Саливан, човек који је наводно режирао уништење Северног токаGetty © Photo by Drew Angerer/Getty Images

Саветник за националну безбедност председника САД Џозефа Бајдена Џејк Саливан играо је истакнуту улогу у планирању саботаже руско-европског гасовода Северни ток 26. септембра 2022, како је недавно открио новинар Симор Херш, добитник Пулицерове награде. 

"Веома поштујем Херша и његово извештавање, и верујем да је Саливан сигурно могао бити од кључног значаја у подстицању и спровођењу ове лажне кампање, која је вероватно нанела огромну штету грађанима широм света, али и истовремено нарушила преостали национални престиж Америке", рекао је за "Спутњик интернешенел" аналитичар Волстрита и истраживачки новинар Чарлс Ортел.

Џејк Саливан је уз Бајденов благослов у децембру 2021. године позвао Генералштаб, ЦИА, Стејт департмент и државног и министарства финансија да осмисле план како да се униште Северни ток 1 и 2, тврди Херш.

Почетком 2022. године, Саливану је ЦИА рекла да знају како да дигну цевоводе у ваздух, а група је одлучила да сакрије заверу од Конгреса САД. Амерички војни и обавештајни оперативци дали су све од себе да прикрију улогу Вашингтона у саботажи, а како наводи новинар, тим је био свестан да би акција могла брзо да прерасте у спољнополитичку ноћну мору.

Након што су нафтоводи уништени, амерички државни секретар Eнтони Блинкен и подсекретар за политичка питања Викторија Нуланд отворено су похвалили подухват.

"Када се почини било какав злочин, одмах се поставља питање: 'ко је од тога имао користи?' Амерички званичници су давали изјаве пре и после уништења гасовода у којима су практично потврдили своју умешаност и користи које су из тога произашле", рекао је за "Спутњик интернешенел" Брајан Берлетић, геополитички аналитичар и бивши амерички маринац.

Џејк Саливан је 27. септембра 2022. године изјавио да САД подржавају напоре да се истражи "очигледна саботажа" и да ће "наставити да раде на заштити енергетске безбедности Европе".

"Хершово извештавање о уништењу Северног тока је потпуно убедљиво и засигурно знам да има поуздане изворе, углавном из обавештајне заједнице. Ипак, ја бих, због његове позиције, Саливана пре сматрао извршиоцем напада на гасовод него организатором акције. Свакако је Бајден морао да подржи пројекат", рекао је за "Спутњик интернешенел" Филип Ђиралди, бивши оперативац ЦИА, а сада извршни директор Савета за националне интересе. 

Златни дечак Клинтонове

Џејка Саливана (46) су амерички медији дуго називали златним дечаком Хилари Клинтон. Након што је 1998. године дипломирао на Јејлу, Саливан је 2008. постао саветник тадашње председничке кандидаткиње и супруге бившег председника САД Била Клинтона, а касније је саветовао Барака Обаму током његове опште предизборне кампање.

Када је положио заклетву као заменик шефа кабинета Хилари Клинтон за политику у америчком Стејт департменту, Саливан је имао само 32 године.

Након што је Клинтонова напустила Стејт департмент почетком 2013. године, Обама је унапредио Саливана на место саветника за националну безбедност тадашњег потпредседника Џозефа Бајдена.

Саливан се 2015. године оженио са Маргарет Гудландер, некадашњом саветницом познатих сенатора Џоа Либермана и Џона Мекејна, који су радили за Савет за спољне односе и Центар за нову америчку безбедност.

Иако тихе нарави, "Златни дечак Клинтонове" био је значајан члан тима Клинтон-Обама. Према писању штампе, он је био део "ексклузивнe" екипе која је радила на обнављању односа са Кубом и на постизању Нуклеарног споразума са Ираном.

Верује се да је он такође саветовао Хилари током развијања плана за Либију у месецима који су претходили НАТО инвазији 2011. године, и бруталном убиству лидера Моамера Гадафија.

Саливан и његова шефица Клинтон придржавали су се концепта "паметне моћи", који обухвата употребу војне претње, силе и санкција, али и меке моћи која подразумева хуманитарну помоћ и преговоре, пише "Спутњик интернешенел".

Хилари је свог саветника наводно назвала "потенцијалним будућим председником", а Бајден је рекао да је Саливан "интелект који се појављује једном у генерацији".

Саливен се придружио Хилари у изборној кампањи 2015/2016 као саветник за спољну политику, а на крају се 2021. године вратио у америчку администрацију као саветник Џозефа Бајдена за националну безбедност.

Међутим, постоји и друга страна Саливанове звездане каријере. "Саливену је слава очигледно ударила у главу и он нема прави осећај за исправно и погрешно", оценио је истраживачки новинар Ортел.

"Саливен је постигао бројне високе почасти у академском животу, тако да је изузетно самоуверен и, нажалост, често грдно греши", рекао је Ортел за "Спутњик интернешенел".

"Један од начина да стекнете увид у начин на који Саливан ради јесте да погледате документа Стејт департмента, Викиликса и ФБИ Трезора о Хилари Клинтон. Баш као Клинтонови, Саливан се повезао са моћним демократама и у раној фази играо на несразмерно високом нивоу у односу на његово искуство. Међутим, за разлику од Клинтонових, Обаме и Бајдена, Саливан тек треба да буде изабран за председника", додао је Ортел.

Неко би се могао запитати зашто је Саливан тако брзо постао истакнут иако је имао релативно мало искуства у државним пословима.

И сама Хилари је признала да Џејк није био најискуснији дипломата када је реч о спољној политици.

"Џејк није био најискуснији дипломата у Стејт департменту кога сам могла да изаберем, али је био дискретан и имао је моје апсолутно поверење", написала је Клинтонова у својим мемоарима "Тешки избори" поводом његовог учешћа у преговорима са Ираном 2012. године.

Тајна Саливановог успеха је да је научио да испуњава жеље и потребе свог шефа чак и када је то у супротности са правилима и етиком. Америчка штампа цитирала је вишег Обаминог помоћника који је рекао да је Саливан спреман да учини "све" за тадашњу Клинтонову секретарку, оценили су амерички аналитичари медија.

Није изненађујуће што Саливан био оптимистичан према либијским и сиријским интервенцијама Вашингтона које су измакле контроли и потпуно уништиле две државе.

"Под Обамом и Бајденом, Саливан је повезан са низом скандала, од арапског "пролећа", до Бенгазија, ИСИС-а, иранског "споразума" и још много тога. Чини се да је велики обожаватељ тајних преговора који не подлежу надзору", приметио је Ортел.

Саливан се уплео у скандал Хилари Клинтон у Бенгазију који се тицао неуспеха тадашње државне секретарке да спречи брутални покољ америчког амбасадора Кристофера Стивенса и још тројице америчких држављана у Либији 11. септембра 2012.

Током истраге о овом случају, комисија Представничког дома је налетела на Саливаново писмо у којем је нагласио да "треба живети у свету ризика", док је хвалио одлуку Вашингтона да свргне Гадафија.

Превара Трампа и Русије о "договору"

"У кампањи 2016. имао је све мотиве да сакрије злодела Клинтонових, укључујући корупцију и пореске преваре у које су умешане Фондација Клинтон и многе друге добротворне организације", рекао је Ортел који је више година водио приватну истрагу о наводним преварама Фондације Клинтон. 

Саливан је такође бескрупулозно ширио наратив о дослуху између Трампа и Русије, а наставио је да одржава тај мит чак и након што су одбачене оптужбе против Трампа, пише "Спутњик интернешенел".

Потоња истрага адвоката Џона Дурама открила је улогу оперативаца Клинтонове кампање у стварању лажне приче Трамп-Алфа банка и непотврђеног "прљавог досијеа" бившег агента МИ6 Кристофера Стила.

Међутим, када је сведочио под заклетвом пред Сталним изабраним комитетом за обавештајне послове америчког Конгреса у децембру 2017. године, Саливан је негирао било какво сазнање о завери или људима који су у њу укључени.

Амерички истраживачки новинар Пол Спери тврди да је Саливан знао да је прича Трамп-Алфа банка "измишљена" и да је лично предводио "поверљиви пројекат" довођења Трампа у везу са Кремљом.

Саливан је такође промовисао причу о дослуху Трампа и Русије пре избора 2016, указује исти извор. За време Националне демократске конвенције у јулу 2016. године у Филаделфији, Саливан се састао са бројним продуцентима и водитељима водећих америчких медија како би рекао да је "Трамп у завери са Путином да украде изборе".

Отприлике у исто време, ЦИА је пресрела разговоре руских обавештајних служби о "спољнополитичком саветнику" Клинтонове, који је наводно предложио план да оклевета Доналда Трампа тако што би га довео у везу с Кремљом, како би одвратила јавно мњење од Хилариног скандала са имејлом, а сумња се да је у питању Саливан, додаје "Спутњик интернешенел".

Према Ортелу, Саливан би вероватно могао бити свестан и многих других "прљавих тајни" америчког демократског естаблишмента, попут пословних махинација Хилари Клинтон, трговине утицајем Џозефа и Хантера Бајдена и напоре Обаминог тима да поткопа тадашњег председника Доналда Трампа кроз низ истрага и цурења информација.

"Једноставно речено, Саливан нема другог избора осим да прикрије катастрофе, тешке грешке и злочине повезане са Бајденом, Обамом и Клинтоновима. Он вероватно мисли да је сигуран зато што је његова супруга блиски саветник и пријатељ државног тужиоца Мерика Гарланда", приметио је аналитичар Волстрита.

Причи о Северном току (ни)је крај?

Када је реч о саботажи Северног тока, "у праведном процесу би Саливан и његови саучесници брзо били оптужени, осуђени и затворени уколико се докаже да је он оркестрирао незванични рат против Русије", тврди Ортел.

Заговарањем рата против Русије Бајденов тим настоји да прикрије политичка недела која укључују председника САД, Клинтонову и Обаму у Украјини и другим земљама од 2009. до данас, оценио је Ортел.

Чини се, ипак, да би се ускоро могло чути више о тајанственој и ризичној завери Бајденове администрације.

Херш је за "Спутњик интернешенел" наговестио да ће уследити још истраживачких радова о саботажи Северног тока, али је одбио да пружи додатне детаље.

image
VV inauguration
banner