Свет

Велика Британија и ЕУ на прагу договора о брегзиту Северне Ирске?

Изгледа да ће након више од годину дана крени-стани разговора, а понекад и огорчених преговора између Лондона и Брисела о ревизији споразума о изласку из Уније потписаним 2020, најзад доћи до договора
Велика Британија и ЕУ на прагу договора о брегзиту Северне Ирске?www.globallookpress.com © Vuk Valcic

Велика Британија је на прагу споразума са Европском унијом о решавању трговинских и политичких поремећаја у Северној Ирској изазваних брегзитом, изјавио је заменик премијера Доминик Раб.

Изгледа да ће након више од годину дана крени-стани разговора, а понекад и огорчених преговора између Лондона и Брисела о ревизији споразума о изласку из Уније потписаним 2020, најзад доћи до договора, можда већ у понедељак, пише Ројтерс.

Британски премијер Риши Сунак је рекао да га даје све од себе да се постигне договор.

"На прагу смо, направили смо велики напредак, али још нисмо тамо", рекао је Раб за Би-Би-Си.

Сунак настоји да постигне успех у преговорима у којима су његови претходници Борис Џонсон и Лиз Трус доживели неуспех, али тај притисак ризикује да затрпа његове домаће приоритете, јер жели да преокрене огроман дефицит јавног мњења према владајућој Конзервативној странци уочи избора који се очекују следеће године.

Чак и ако буде постигнут договор са Бриселом у наредним данима, најава споразума ће вероватно бити само почетак, пише Ројтерс.

Кључни играчи у Северној Ирској поставили су високу границу за то какав би договор подржали, а Сунакови конзервативци су још увек подељени у вези са брегзитом, па су повремено паралисали британску политику од гласања земље за излазак из ЕУ 2016.

Као део споразума о изласку из Уније, Велика Британија је потписала споразум са Бриселом познат као Протокол о Северној Ирској како би се избегло наметање политички спорних провера дуж копнене границе од 500 километара са Ирском, која је чланица ЕУ.

Али протокол је заправо створио границу за поједину робу која се креће из Британије јер је Северна Ирска остала на јединственом тржишту робе ЕУ.

То је такође пореметило деликатну политичку равнотежу у Северној Ирској, спречавајући формирање владе са поделом власти утврђене мировним споразумом из 1998. који је углавном окончао три деценије насиља у покрајини.

У интервјуу за "Сандеј тајмс", Сунак је рекао да је инцидент у којем је пуцано у полицајца у Северној Ирској прошле недеље био подсетник колико је крхка тамошња ситуација.

Раб је рекао да ће споразум решити трговинске тензије ублажавањем физичких провера робе коју је захтевала ЕУ према првобитном споразуму.

Он је такође рекао да се нада да ће споразум решити забринутост да ЕУ може да постави правила за Северну Ирску на која не могу да утичу бирачи и политичари у региону.

"Ако постоје нека нова правила која би се применила у вези са Северном Ирском, мора да је тачно да постоји северноирска демократска провера тога", рекао је Раб.

Раб је одбио да каже да европски судови више неће имати реч у Северној Ирској. То је био кључни захтев пробританске Демократске унионистичке партије, која тренутно одбија да уђе у нови аранжман о подели власти у Северној Ирској.

Без одобрења странке, Северна Ирска би могла да остане без децентрализоване владе, што значи да је један од главних циљева Сунакових поновних преговора пропао.

image