Свет

Прокријумчарено оружје из Украјине прети да ескалира проблем насиља у Шведској

Кријумчари оружја из Гетебурга, другог највећег града Шведске, већ су забележили потражњу за оружјем из Украјине, пренели су шведски медији
Прокријумчарено оружје из Украјине прети да ескалира проблем насиља у ШведскојGetty © David McNew/Getty Images

Експерти стрепе да би оружје које Запад шаље у Украјину могло завршити у рукама шведских банди, и тиме продуби проблем насилног криминала који већ дуже време потреса ту нордијску земљу.

Кријумчари оружја из Гетебурга, другог највећег града Шведске, већ су забележили потражњу за оружјем из Украјине, пренели су шведски медији.

"Зашто бацач граната не би био примамљив за криминалну групу у Шведској", упитао се стручњак за кријумчарење оружја из шведске царинске службе Јеспер Лидхолм током недавног интервјуа, преноси "Спутник интернешенел".

Он је изразио бојазан да би "цурење" оружја из сукоба у Украјини довело до тога да шведски криминалци добију приступ наоружању далеко моћнијем од оног које су до сада имали, и додао да практично било који тип наоружања може бити прокријумчарен из Украјине. 

Стручњак за међународно кријумчарење оружја на Институту за студије мира у Бриселу Нилс Дукет упозорио је европске земље да се припреме на нагли пораст шверца наоружања.

Руски званичници, али и званичници Интерпола, већ месецима упозоравају да ће оружје послато у Украјину вероватно завршити на црном тржишту и у рукама организованих криминалаца у Европи и широм света.

Међутим, западне владе су се оглушиле о упозорења, што је довело до тога да се оружје из Украјине већ може наћи у Финској, али и у басену језера Чад у Африци.

Крајем 2022. године, финска полиција је пријавила да су "огромне количине" оружја испоручене у Украјину завршиле у тој нордијској земљи.

Проблем Шведске са организованим криминалом је такав да је она једина европска земља где је број убистава ватреним оружјем порастао од 2000. године. У Шведској је прошле године забележен рекордан број од 61 убиства, што је шест пута више него у Данској, Финској и Норвешкој заједно.

Шведска царинска служба оцењује је да се у ту земљу дневно прокријумчаре три пушке или пиштоља. Претходно је сматрано да Балкан и Источна Европа представљају главни извор нелегалног ватреног оружја који се унесе у Шведску.

image