Свет

Шведска и Данска признале да је Северни ток саботиран

Истраге још нису окончане, као и да у овом тренутку није могуће рећи ни када ће се то догодити, наводи се у заједничком писму министарстава спољних послова тих земаља упућеном Савету безбедности УН
Шведска и Данска признале да је Северни ток саботиранwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

У току су истраге у вези са експлозијама које су прошле године оштетиле гасовод Северни ток, али и даље остаје нејасно када ће бити завршене, навела су данас министарства спољних послова Данске, Шведске и Немачке у писму упућеном Савету безбедности УН.

Шведска и Данска, у чијим је ексклузивним економским зонама дошло до експлозија, закључиле су да су гасоводи којима се преноси природни гас из Русије у Немачку намерно дигнути у ваздух, али није речено ко би могао бити одговоран, пренео је Ројтерс.

У овом обавештењу наводи се да истраге још нису окончане, као и да у овом тренутку није могуће рећи ни када ће се то догодити.

Савет безбедности УН састаје се данас како би разговарао о тој саботажи, након што је Москва затражила независну истрагу о септембарским нападима на гасоводе.

У писму се наводи да су руске власти обавештене о истрагама те да оцењују да је штета настала саботажом.

У Немачкој је савезни тужилац покренуо кривичну истрагу како би утврдио да ли је почињено кривично дело саботаже по члану 88. кривичног закона, наводи се у писму.

Подсетимо, у фебруару је истраживачки новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш објавио да су гасоводе дигле у ваздух Сједињене Државе уз помоћ Норвешке.

Према Хершовим открићима, рониоци америчке морнарице поставили су експлозив на цевоводе током лета 2022. под окриљем војне вежбе НАТО-а у Балтичком мору, а експлозив је активиран даљински три месеца касније како би се избегла сумња.

Руска мисија при УН је прошле недеље затражила састанак Савета безбедности УН о нападима на Северни ток за 22. фебруар.

Представник Кине при Уједињеним нацијама Џанг Јун изјавио је да Пекинг подржава руски нацрт резолуције у Савету безбедности УН о формирању комисије за истрагу саботаже гасовода.

image
VV inauguration
banner