Свет

Шведски малолетници дижу Стокхолм у ваздух: "Систем није створен за толики број деце злочинаца"

Око 80 одсто свих затвореника у региону Стокхолма је сада млађе од 18 година, потврдио је командант стокхолмске полиције Макс Акервол
Шведски малолетници дижу Стокхолм у ваздух: "Систем није створен за толики број деце злочинаца"www.globallookpress.com © ZUMAPRESS.com

Стокхолм већ неколико недеља потресају тешки насилни злочини, попут бомбашких напада, пуцњава и експлозија, а преступници које шведска полиција хапси су све млађи, упозоравају медији.

Око 80 одсто свих затвореника у региону Стокхолма је сада млађе од 18 година, потврдио је командант стокхолмске полиције Макс Акервол за шведски "СВТ Моргонстудио".

Пуцњаве су постале "феномен шведске омладине", а криминалне банде све чешће регрутују веома младе чланове и експлоатишу децу како би избегли казне, пишу локални медији.

"Раније су људи који су извршавали овакве злочине имали од 20 до 25 година, а сада видимо да најчешће имају од 14 до 17 година", истакао је Макс Акервол.

Претходне недеље је у Стокхолму забележено девет тешких насилних злочина, укључујући и пуцњаве и експлозије, а Акервол истиче да је 80 одсто осумњичених за те преступе млађе од 18 година.

Од два недавна бомбашка напада, верује се да се један догодио у резиденцији шведско-сомалијског репера 1.Куз (право име Абас Абдикарим Бакар) који је 2021. године на друштвеним мрежама позирао са климатском активисткињом Гретом Тунберг.

Поред тога, двојица тинејџера од 14 и 15 година су осумњичени за пуцњаву у Губенгену на југу Стокхолма. Испалили су више од 20 хитаца "кроз вероватно погрешна врата".

"Ухватили смо их на делу док су покушавали да побегну", рекао је Макс Акервол.

Петнаестогодишњак је тренутно у притвору, али је дечак од 14 година превише млад да би кривично одговарао и на слободи је.

"Све више младих људи завршава у притвору, то је промена последњих година. Раније су биле блаже казне за децу и тинејџере, али то се променило", упозорио је шведски стручњак за банде Фредрик Гардаре и додао да "шведски правосудни систем није створен за толики број деце злочинаца".

"То што су млађи људи затворени је само по себи брига. Ово је тежак задатак за шведске власти", закључио је Гардаре. 

image