Свет

Забрињавајуће прогнозе: Француска ће се тешко одбранити у случају директног напада

Када би се догодио озбиљан сукоб, француска војска би могла да контролише само 83 километара фронта и око милион бораца
Забрињавајуће прогнозе: Француска ће се тешко одбранити у случају директног напада© Unsplash

Сукоб у Украјини поново је покренуо питање способности француске војске да одбрани земљу у случају директног напада.

Прорачуни показују да оружаним снагама недостаје и материјалних ресурса и људи. Када би се догодио озбиљан сукоб, француска војска би могла да контролише само 83 километара фронта и око милион бораца, подаци су телевизијског канала Франс 2.

О овој теми говорио је и председник Француске Емануел Макрон који напомиње да је недостатак средстава разлог због кога не могу Украјини да испоруче довољно оружја.

"Када председник Украјине Владимир Зеленски тражи од мене да му на велико обезбедим потребна средства, морам део да сачувам за своју земљу како бисмо могли да се заштитимо", истакао је Макрон.

Француска је послала 18 самоходних хаубица "Цезар" у Украјину, што је била четвртина укупног арсенала тог типа оружја којим је располагала.

Процене о томе шта би могло да се догоди у случају директног напада на Француску су забрињавајуће. У Копненим снагама је распоређено око 100.000 људи, од којих би само 25.000 за кратко време могло да уђе у борбу.

За подршку копненим снагама може се користити 45 борбених авиона и капацитети морнарице. За очување територије потребан је један војник на 40 цивила. У случају напада били би мобилисани и резервисти, али ови подаци говоре о великој рањивости француске армије.

Генерал Кристоф Гомар, бивши шеф француске војне обавештајне службе наводи да би Руси могли да униште велики број њихових тенкова и да би за неколико недеља сви они могли бити изгубљени.

Суморне прогнозе директна су последица политичког деловања у последњих 30 година. Француска војска је углавном била распоређена у у Авганистану, Централној Африци и Сахелу. Владе су биле убеђене да никада више неће морати да се боре за одбрану своје територије.

Буџет оружаних снага већ је повећан за 20 одсто од 2017. године, а влада жели да додатно развија војну индустрију и повећа количину муниције.

image
VV inauguration
banner