Свет

Бела кућа наредила свим савезним агенцијама: Искључите ТикТок!

Наређење Беле куће је у складу са законом који је почетком јануара ратификовао председник Џозеф Бајден
Бела кућа наредила свим савезним агенцијама: Искључите ТикТок!Getty © Alex Wong

Канцеларија за управљање и буџет Беле куће саопштила је да све савезне агенције у року од 30 дана морају са својих уређаја да обришу апликацију ТикТок, чији је власник кинеска фирма "Бајт денс" .

Наређење канцеларије Беле куће је у циљу спровођења закона који је почетком јануара ратификовао председник Џозеф Бајден.

Директорка канцеларије Шаланда Јанг затражила је од америчких владиних агенција да укину и забране постављање те апликације на њиховим уређајима или уређајима којим управљају и да забране "интернет везе" са својих уређаја ка апликацији.

Забрана се не односи на америчка тела која не зависе од савезне владе ни на милионе појединаца који користе ТикТок.

Порпаролка Министарства спољних послова Кине Мао Нинг је на данашњој конференцији за медије реаговала на ову забрану, рекавши да се Кина "оштро противи овим погрешним потезима", преноси Ројтерс.

Према њеним речима, САД злоупотребљавају моћ државе и користе је против страних компанија.

Крајем децембра Амерички чланови Конгреса забранили су кинеску апликацију и њену употребу на уређајима својих запослених јер је сматрају "претњом за националну безбедност".

Америчка унија за грађанске слободе (АЦЛУ) осудила је нови закон наводећи да се то заправо своди на забрану ТикТока.

"Конгрес не треба да цензурише целе платформе и лиши Американце њиховог уставног права на слободу говора и изражавања", саопштила је главна политичка саветница АЦЛУ-а Џена Левентоф.

"Имамо права да користимо ТикТок и друге платформе за размену наших мисли, наших идеја и ставова са људима у земљи и целом свету", додала је она.

Забрана америчке савезне владе уследила је неколико дана после сличне одлуке Европске комисије која је забранила апликацију ТикТок свом особљу да би "заштитила" институцију.

Влада Канаде је такође објавила јуче да ће забранити ТикТок на мобилним уређајима које даје свом особљу, наводећи "неприхватљив ниво ризика" за приватност и безбедност.

Према агенцији АП, Индија је још 2020. године из безбедносних разлога забранила ТикТок и друге кинеске апликације као што су Вичет и Веибо и та забрана је још на снази.

Апликација ТикТок која има више од милијарду активних корисника на свету је на шестом месту највише коришћених друштвених платформи, према последњем извештају агенције "Ви ар соушал" која прати развој дигиталног сектора, објављеном у јануару.

image