Свет

Америка укида ТикТок? Конгрес разматра потпуну забрану апликације

Кинеска апликација наводно угрожава националну безбедност Сједињених Држава
Америка укида ТикТок? Конгрес  разматра потпуну забрану апликацијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Claudia Nass

Aмеричкa забранa коришћења кинеске апликације ТикТок на телефонима званичника ускоро би могла да се прошири на све грађане Сједињених Држава. 

Одбор за спољне послове Представничког дома планира да следећег месеца гласа о нацрту закона који има за циљ блокирање употребе популарне кинеске апликације за друштвене мреже у Сједињеним Државама, потврдио је комитет. 

Према речима републиканца Мајкла Мекола, мера о забрани ТикТока доноси се због забринутости за националну безбедност САД.

"Брине што ова апликација кинеској влади даје увид у наше телефоне", рекао је Мекол за "Блумберг њуз".

Бивши председник САД Доналд Трамп је 2020. године покушао је да онемогући нове кориснике да преузимају ТикТок апликацију, али је изгубио низ судских спорова око тог питања, наводи Ројтерс.

Бајденова администрација је у јуну 2021. формално, такође, одустала од тих напора.

Затим је у децембру и републикански сенатор Марко Рубио покушао да блокира све трансакције било које компаније друштвених медија, у или под утицајем Кине и Русије.

Већ три године компанија ТикТок, која има више од 100 милиона америчких корисника, покушава да увери Вашингтон да ни Комунистичка партија Кине ни било која друга институција не може да приступи личним подацима америчких корисника и да не може да манипулише њиховим садржајем.

ТикТок и Комитет америчке владе за страна улагања у Сједињеним Државама (ЦФИУС), моћно тело за националну безбедност, од 2021. године преговарају са циљем да се постигне споразум о националној безбедности ради заштите података америчких корисника те друштвене мреже.

ТикТок је, према сопственом признању, до сада у напоре да докаже у апликацији не постоје "прозори за шпијунирање" оквирно уложио 1,5 милијарди долара.

У више од 25 америчких држава на снази је забрана употребе ТикТока на уређајима различитих институција и државних органа.

image