Свет

Потпирују сукобе у свету: Како Америка покушава да одржи хегемонистичку позицију

Наратив о миру и развоју никада није изостао у америчким изјавама, али су у стварности мир и развој постали илузија због америчке жеље да задржи светску хегемонију, пише утицајни кинески медиј
Потпирују сукобе у свету: Како Америка покушава да одржи хегемонистичку позицијуwww.globallookpress.com © Frank Hoermann / SVEN SIMON

Све гласнији позиви за прекид ватре у Украјини нису одвратили Сједињене Америчке Државе од инсистирања на борби до последњег Украјинца, пише "Глобал тајмс".

Како наводи у тексту под називом "Апсурд иза немилосрдних ратова", не назире се крај сукобу који се финансира новцем из Европе, кошта живота Украјинце, доноси богатство САД, а патњу целом свету.

Хладноратовски менталитет, који није нестао, у комбинацији са хегемонијом, довео је до континуираног ширења НАТО-а, који би требало да оконча своју мисију, јер ради против глобалног јавног интереса, наводи "Глобал тајмс".

Додаје да се у последњих 30 година феномен "отмице глобалне безбедности лажима" и наставка хладноратовске конфронтације бескрајно се јављао у америчкој хегемонији.

Фабриковање прича о ратовима

Годину дана су САД дефинисале сукоб између Русије и Украјине као "рат између демократије и деспотизма", што је доминирало у јавности у САД и на Западу. Хипнотисани овом смишљеном причом, многи људи на Западу не знају да је НАТО предвођен САД постепено намамио Русију у сукоб са Украјином током последњих неколико деценија.

После прокси рата, САД и њени савезници из НАТО-а држе јавност узнемиреном, деле огромну количину војне помоћи, а наставак сукоба користе да оживе НАТО и одрже своју хегемонију.

Амерички војни аналитичари верују да исход модерног ратовања зависи не само од тога чија војска побеђује, већ и од тога "чија прича побеђује", напомиње "Глобал тајмс".

Од приче о инкубатору за бебе коју су измислиле САД пре употребе силе против Ирака 1990. године, до монтираног видео снимка "белих шлемова" који се наводе као доказ за вођење ратова у Сирији, постоји много примера како је америчка јавност преварена уз лажи које су уско повезане са спољном стратегијом САД.

Иста прича употребљена је у сукобу Русије и Украјине. Запад и САД су измислили низ упечатљивих и провокативних прича како би оклеветале Русију. 

Такав пример је снимак удара турске беспилотне летелице на сиријску војску који је објављен уз опис да је у питању уништен руски тенк на украјинском ратишту. фабрикован је и видео снимак руске војне вежбе у из априла 2021, који је објављен уз лаж да је у питању снимак како Русија гранатира украјинске градове. Слике деце рањене у сиријским ваздушним ударима 2018. САД и запад су објавили уз лаж да су у питању "украјинска деца у болу".

Коришћење "хегемонистичке теорије стабилности" за стварање светских сукоба

Као други апсурд који Запад користи у својим прљавим ратовима широм света, "Глобал тајмс" наводи да је западни међународни политички дискурс деценијама стварао концепте као што су "безбедносна дилема", "Тукидидова замка" и "Киндлебергерова замка", који су сви служили истој сврси – одржавању континуиране стабилности америчке хегемоније.

Међутим, постоји огроман јаз између концепта и стварности. Наратив о миру и развоју никада није изостао у америчким изјавама, али су у стварности мир и развој постали илузија због америчке жеље да задржи светску хегемонију. Штавише, ови појмови су коришћени као оруђе за промовисање те хегемоније.

Гледајући уназад током 30 година од завршетка Хладног рата, свет је могао да ужива у обећавајућем дугорочном миру, али човечанство није уживало у правом миру и спокоју и још доживљава сталне сукобе и кризе.

Након почетка руско-украјинског сукоба, САД и Европа су пружиле војну помоћ Украјини и искористиле своју финансијску хегемонију да уведу најтеже економске и финансијске санкције Русији у историји, укључујући замрзавање стотина милијарди долара у руским девизним резервама и искључивањем Русије из СВИФТ-а. "Ови потези нису бацили Русију на колена, већ су изазвали драстичну флуктуацију на међународним енергетским и финансијским тржиштима", пише "Глобал тајмс".

Долар је био доминантна светска резервна валута. Међутим, САД су дуго злоупотребљавале ову позицију да би приграбили богатство других земаља.

За само годину и по од избијања ковида-19, САД су штампале скоро половину свих долара у оптицају током своје, више од 200 година дуге историје, што је довело до тога да је свет под притиском због изазване инфлације и пратећих турбуленција.

Америка себе сматра моралним судијом

Међународни поредак после Другог светског рата често се описује као производ моћи САД. Нације победнице, САД и њени савезници, намећу своју вољу остатку света, формулишући норме које служе њиховим интересима и обезбеђују њихову надмоћ.

САД и Запад себе сматрају гласноговорницима међународне заједнице и навикли су да неке земље етикетирају дискриминаторским етикетама као што су "империја зла", "осовина зла", "одметничка држава" и "неуспела држава", како би направили разлику између себе које сматрају "цивилизованим" док су други "дивљаци".

Док демонизују друге земље, себе сматрају моралним судијама света, наводећи да је реч о "слободи и демократији", док је иза кулиса њихова амбиција бескрајне хегемоније.

Сукоб Русије и Украјине, који је избио због вишегодишњег притиска САД и НАТО, западни политичари описали су као "епопеју демократије против аутократије".

И не само то, НАТО је такође први пут употребио реч "изазов" да опише Кину, лажно тврдећи да је Кина оспорила интересе, безбедност и вредности НАТО-а и удружила снаге са Русијом како би "подривала међународни поредак заснован на правилима".

Заплашивање света да би се одржала америчка хегемонија

Од Џејмса Монроа који је познат по својој Монро доктрини, до Теодора Рузвелта који је тврдио да "свака експанзија цивилизације ствара мир" и до Џозефа Бајдена који данас хвали демократију и слободу, америчка елита из генерације у генерацију немилосрдно продају причу како је она светионик слободе док шири своју хегемонију, а у исто време такође подстиче све врсте страхова.

Од приче о "варварском страху" током масакра Индијанаца до "исламског страха" током рата против тероризма, од "комунистичког страха" током Хладног рата до страха од "кинеског изазова правилима и поретку" данас, једино што САД желе је да економски профитирају и одрже своју хегемонију усред страха и хаоса.

Преувеличавање страхова заправо одражава узнемиреност САД као хегемона. У стратешкој култури која увек тражи непријатеља, влада хладноратовски менталитет који увек остаје у главама америчких политичара, а њихов осећај несигурности да би америчка хегемонија могла да буде угрожена увек траје.

Недавно је кинески цивилни балон залутао у ваздушни простор САД. Иако су многи амерички званичници изјавили да он не представља претњу по америчко становништво и безбедност, овај инцидент је искоришћен у политичке сврхе. САД су послале борбене авионе и чак су искористиле ову прилику да се упусте у политичку манипулацију, окриве и нападну Кину, подстичу антикинеску атмосферу и хистерично реагују.

"Стојећи на страни мирног дијалога, људско друштво не сме да се врати на стари пут конфронтације и подела, и не сме да падне у замку игара без победника и ратних сукоба. То је снажна жеља народа свих земаља, заједничка одговорност свих држава у свету и прави правац развоја", пише "Глобал тајмс".

Суочене са великим променама у историји, све земље у свету суочавају се са изазовима, али само делујући заједно, придржавајући се праведног наратива који иде у корак са историјом и дели судбину времена, могуће је изборити се за светлу будућност.

image