Русија

Лавров: Русија и Индија уједињене против уцењивања суверених држава

Подржавамо фокус индијских пријатеља на јачање истинског мултилатерализма, рекао је шеф руске дипломатије у Њу Делхију
Лавров: Русија и Индија уједињене против уцењивања суверених државаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Русија и Индија доследно не прихватају неоколонијалне праксе као што су једностране санкције, претње и уцене суверених држава, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на изложби "Л.Н. Толстој – М. Ганди" у Њу Делхију.

"Подржавамо фокус индијских пријатеља на јачање истинског мултилатерализма. Уједињује нас чврста посвећеност формирању праведнијег и правог демократског, полицентричног светског поретка", рекао је он.

Додао је да са задовољством примећује значајан креативни потенцијал индијског председавања Г20, које се одржава под мотом "Јединство народа, јединство судбине човечанства", у складу са филозофијом Толстоја и Гандија.

Шеф руске дипломатије допутовао је у уторак увече у главни град Индије како би учествовао на састанку министара спољних послова Г20, који се одржава од 1. и 2. марта.

Индијски министар спољних послова Субрахмањам Џаишанкар рекао је да је са Лавровом имао "опсежне разговоре" о билатералној сарадњи и темама која су на дневном реду Г20.

Лавров се данас састао и са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, а очекује се да ће имати састанке и са партнерима из Кине, Бразила и других земаља.

Очекује се да ће министри спољних послова Г20 2. марта разговарати о безбедности хране и енергије, сарадњи у одрживом развоју, борби против тероризма, новим претњама и хуманитарној помоћи и помоћи у случају катастрофа.

Ситуација у Украјини ће такође бити у фокусу пажње министара спољних послова Г20. Како је известила новинска агенција "Пресс траст оф Индиа", Њу Делхи намерава да учини све како би стране могле да издају усаглашено заједничко саопштење на крају догађаја.

image