Свет

Четвртина Немаца има мигрантско порекло

Највећи број избеглица у Немачку је стигао за време мигрантске кризе 2015. године, после позива тадашње канцеларке Ангеле Меркел
Четвртина Немаца има мигрантско пореклоGetty © Sean Gallup

Оквирно око 18,9 милиона људи, односно 23 одсто становништва Немачке, емигрирало је у земљу после 1950. године, или су деца усељеника, саопштио је немачки Савезни завод за статистику.

Ово је први пут да је завод за статистику анализирао становништво земље на основу података о миграцијама, а не само на основу држављанства, што је најисправнији метод за анализу.

Са 17,3 одсто имигранта прве генерације, Немачка се налази изнад просека Европске уније од 10,6 одсто, пренела је немачка новинска агенција ДПА.

Поред тога, још 3,7 милиона, или 4,5 одсто становништва, има једног родитеља који је усељеник, док је други етнички чист Немац.

Подаци не укључују више од милион Украјинаца који су дошли у Немачку тражећи нови дом након почетка руске Специјалне војне операције.

Највећи број избеглица у Немачку је стигао за време мигрантске кризе 2015. године, после позива тадашње канцеларке Ангеле Меркел. Више од милион људи тада је из ратом захваћених подручја преко балканске руте пребегло у Европу, од тога је само у Немачкој, према подацима Одељења УН за економске и социјалне послове (ДЕСА), било 692.700 новопридошлих миграната. Та бројка је до средине 2019. године порасла на укупно 1,1 милион миграната, што чини чак 15,7 одсто укупног становништва Немачке.

Меркелова, која је напустила функцију немачке канцеларке прошле године, почетком фебруара је у главном граду Обале Слоноваче добила УНЕСКО награду за мир "Феликс Уфуе-Боањи".

У образложењу жирија наведена је њена храбра одлука из 2015. године да прими више од 1,2 милиона избеглица, посебно из Сирије, Ирака, Авганистана и Еритреје.

image