Свет

Немачка опозиција љута због Шолцовог пута у САД: Која је сврха?

Нико од нас у парламенту и немачкој јавности не зна разлог овог путовања, поручио председник Хришћанско-демократске уније Фридриха Мерца
Немачка опозиција љута због Шолцовог пута у САД: Која је сврха?© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Немачки канцелар Олаф Шолц састаће се данас с председником САД Џозефом Бајденом, али није повео новинаре, нити ће имати конференцију за медије, што је за председника Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Фридриха Мерца информација која побуђује пажњу.

Такође, сврха његовог путовања у Америку није позната никоме у Бундестагу.

"Нико од нас у парламенту и немачкој јавности не зна разлог овог путовања. Наравно, канцелар мора редовно да разговара са америчким председником. Али ако изненада одлази у Вашингтон, онда се мора поставити питање која је сврха те посете. И за приватни састанак такође мора да постоји разлог. Не знам", рекао је лидер немачке опозиције у интервјуу за "Редактионс нецверк Дојчланд".

Према његовим речима, разговори између Бајдена и Шолца могли би да се тичу испоруке тенкова Украјини.

"Пре неколико недеља канцелар је рекао да је постигао договор према којем ће и америчка влада снабдевати Украјину својим борбеним тенковима. Сада смо чули од саветника америчког председника за безбедност у телевизијском интервјуу да то за сада није случај, али да је пут за испоруку тенкова 'леопард' јасан", објаснио је Мерц и додао да постоји много противречности с тим у вези, те да ће можда разговарати о њима.

Шолц ће се данас састати с Бајденом други пут откад је ступио на дужност канцелара, прошли пут је то било 7. фебруара 2022. Разговор иза затворених врата одржава се усред размимоилажења две земље о питању испоруке тенкова Украјини.

Немачка влада је крајем јануара 2023. (напокон) саопштила да ће уступити кијевском режиму тенкове "леопард", иако је претходно Шолц указао да спремност Берлина на такав корак зависи од тога да ли ће Вашингтон донети исту одлуку. 

image